×
Novosti
RAVAN STOMAK: MITOVI I REALNOSTI

Ravan stomak zahtjeva svakodnevni trening od barem pola sata, a vježbe treba izvoditi sasvim polako?

Pilates ne pomaže, a utezi su nužni?

Pogledaj šta naša trenerica kao i mnogi poznati treneri na svijetu misli o tome.

Ravan trbuh i čvrsti trbušni mišići želja su mnogih žena, međutim mnoge urbane legende zbunjuju one koje žele vježbati. 


Navodimo najčešće zablude:

Mit broj 1: Svaki dan moraš vježbati za ravan i stesan stomak

Ovo je najveća zabluda s kojom se vježbačice mogu susresti. Trbušni mišići trebaju odmor – samo se u to vrijeme oni mogu jačati i graditi.

Trenerica: "dovoljno je predano i dosljedno vježbati trbušnjake dva do tri dana sedmično ako si na početku a kasnije najviše 5 dana u sedmici kako bi oni bili izduženi i jaki." 


Mit broj 2: Dobar trbušni trening traje pola sata

Ako vam je potrebno toliko dugo, onda si pogriješila u koracima i nešto radiš krivo.

Trenerica: "tri puta sedmično i to ne više od pet minuta po treningu. Provjeri u kakvoj si fizičkoj kondiciji i koncentriši se na kvalitetu izvedbe, a ne na broj ponavljanja."


Mit broj 3: Super polagani trbušnjaci bolje pale

Iako mnogi treneri ističu važnost pravilnog izvođenja vježbi, koje uključuje laganu kontrakciju i još sporije opuštanje, to ne znači da moraš jedan trbušnjak izvoditi po minutu. Usporavanje će uništiti sav trud i nećeš imati rezultate.


Mit broj 4: Najbolje vrijeme za treniranje trbušnjaka je na kraju treninga

Ovaj mit ne stoji jer obično na kraju treninga žene nemaju puno energije ili su se već ohladile, stoga je učinkovitost vježbe puno manja. Idealno bi bilo izvoditi trbušnjake nakon kardio-zagrijavanja, međutim kada god ih radiš, radi ih u pravo vrijeme.


Mit broj 5: Pilatesom i yogom se ne mogu dobiti savršeni trbušnjaci

Mnogi žene misle kako je pilates, joga “samo za leđa” i ova vrsta treninga im ne može dati željenu figuru, međutim, to je daleko od istine. Ove metode vježbanje koje su spojene u ZDRAVA LEĐA program učvršćuje trup, a ako ga kombinuješ s pravilnom prehranom i kardio-vježbanjem, možeš dobiti tijelo iz snova.


Mit broj 6: Nećeš učvrstiti mišiće trbuha bez utega

Nisu ti potrebni utezi ili bilo kakva posebna mašina za to, niti čudne sprave i vježbice kako bi izgradila čvrste i izdefinisane trbušne mišiće, iako ih neki sportaši koriste. “Mnogi utezi za trbušne mišiće nisu napravljeni za žene. Ako spravu ne možeš prilagoditi svojoj veličini i mjerama, možeš uzrokovati previše stresa tijelu na krivom području. Drži se poda – jeftinije je, učinkovitije, a pod je svugdje dostupan”, zaključila je Trenerica.


Uživaj!


 VJEŽBE ZA STOMAK 

 

TRBUŠNA KONTRAKCIJA NA JEDNU NOGU

• Početni položaj ležeći na leđima – postavite ruke na sljepočnice raširite laktove, savijete noge u koljenima, podižete istovremeno gornji dio trupa i jednu nogu, naizmjenično podižete noge, jako stisnete stomak

Oprez – glava je odignuta od podloge, nemojte je spuštati nikako na podlogu

 Vježbu izvodite 10 ponavljanja obje noge

 

BOČNI DODIR KOLJENA

• Početni položaj ležeći na leđima - postavite ruke na sljepočnice raširite laktove, savijete noge u koljenima, dodirnite suprotnom rukom koljeno sa strane, zatim se vratite u početni položaj i ponovite sa drugom rukom

Oprez - glava je odignuta od podloge, nemojte je spuštati nikako na podlogu

 Vježbu izvodite 10 ponavljanja obje strane

 

PLANK

• Početni položaj ležeći na stomaku –postavite laktove ispod ramena, odignete se na koljena, oborite karlicu prema podlozi, izravnate leđa, podignete se na prste i držite u toj poziciji

Oprez – nemojte dozvoliti da vam se stvori "uvala na donjim leđima“

 Vježbu izvodite 30 sec


Svaka žena je drugačija i za svaku ženu se pravi poseban program vježbanja koji odgovara njenim potrebama i fizičkom stanju.

Možeš tražiti personalizirani i ciljani program prema tvojim specifičnim potrebama pišući na link ispod:

 

A ako imaš dovoljno sreće da živiš u blizini našeg kluba, piši nam na isti link i rezerviši odmah svoju prvu BESPLATNU konsultaciju.

Vidimo se uskoro!


Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost