×
Novosti
Zeleni čaj: Zašto bi ga trebalo često piti
Lifestyle Club

Poznat širom svijeta kao jedan od najzdravijih napitaka koji donosi ogroman broj beneficija ljudskom tijelu, zeleni čaj je iznimno poštovan od nutricionista i svih drugih stručnjaka upućenih u sva antioksidantna svojstva koja ima. 

Međutim, pored toga da se radi o fantastičnom "čistaču" organizma i jakom diuretiku, ljudi slabo znaju za konkretne efekte na zdravlje zbog kojih bi zeleni čaj trebao biti često poslužen u svakoj kući.


Jedna šolja zelenog čaja sa oko 230 mililitara ovog napitka, sadrži između 24 i 45 miligrama kofeina. To rezultira smanjenim rizikom od glavobolja i podizanjem energije, a daleko veća količina vode nego što dolazi u kafi, znači ujedno i izbjegavanje negativnih efekata koje kafa često izaziva u vidu mučnine i drhtanja.

Čuvar zdravlja srca, tako je okarakterisan zeleni čaj nakon uspješno okončanog istraživanja nad 40.000 ispitanika koje je jasno pokazalo da oni koji konzumiraju zeleni čaj imaju za 26 posto manju šansu za dobijanje srčanog udara.

Česta pojava krvarenja desni, te problem propadanja tkiva desni koji u kasnijem dobu izaziva katastrofalne probleme sa zubima i oralnim zdravljem, čestim konzumiranjem zelenog čaja također mogu biti prevenirani, a što je dokazano kroz niz istraživanja.


 Jedan od najvećih uzročnika smrti današnjice, najmanju stopu na Planeti ima u zemljama Azije, i to nije slučajno. Glavni "osumnjičeni" za to je upravo zeleni čaj. 

Na primjer, Japan je čisti primjer za takvu pojavu, a iako nisu sa stopostotnom sigurnošću utvrdili da je zeleni čaj iza svega, naučnici uporište traže u hemikalijama EGCG, EGC, EKG i EC, koje su poznate po svojim antioksidativnim efektima. 

One čuvaju DNK ćelija od oštećenja, a to je ujedno i jedan od prvih uzroka rasta kancerogenih ćelija.

Pomenuti diuretski efekat brzo djeluje na pad skale na vagi, a što je kratkoročna promjena. Kada su u pitanju prave stvari koje zeleni čaj radi u kontekstu dostizanja i održavanja zdrave tjelesne mase, tu je efekat ubrzavanja metabolizma i lakšeg sagorijevanja kalorija.

Naučno istraživanje čiji su rezultati objavljeni u najeminentnijim naučnim listovima, pokazalo je da su žene ispitanici koje su pile do tri šolje zelenog čaja dnevno imale do 30 posto manji rizik od dobijanja osteoporoze, što je dovelo do zaključka da je ovaj napitak ujedno i jedan od najboljih boraca protiv ovog procesa gubitka koštane mase i povećanja rizika od preloma kostiju. 

 Naučna istraživanja usmjerena ka praćenju nivoa holesterola u krvi i uticaja čestog pijenja zelenog čaja na njih, otkrila su da osobe koje često konzumiraju ovaj cijenjeni napitak generalno imaju niži nivo "lošeg" holesterola od osoba koje nemaju tu naviku. 

Sve su to razlozi zbog kojih bi trebalo često konzumirati zeleni čaj. Jedino što treba imati na umu je da ni u tome, kao ni u čemu drugome ne treba pretjerivati, te računati i na to da zeleni čaj smanjuje efikasnost i određenih lijekova.



Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost