×
Novosti
TREBA LI ZAISTA DA PIJEMO HRANU?
Lifestyle Club

Smutiji i voćni sokovi se čine kao lak i brz način da unesemo svoju dnevnu dozu voća i povrća bez mnogo muke. Ali da li su oni zaista dobri za nas koliko se  misli?

Šta bi volio za doručak? Nešto zeleno? Miks špinata i celera poslužen u tegli? Ili nešto toplije bolje – šargarepu, crvene bobice i cveklu?

Kao što si do sada sigurno primjetila, sokovi i smutiji su često miks voća i povrća i drugih popularnih sastojaka, kao što su čija sjemenke i kokosova voda. U posljednje vrijeme, sve češće su konzumirani ne kao piće ili užina, već kao čitav obrok – i to ne samo za doručak.

DA LI JE OVAJ SISTEM ODRŽIV?

Ponekad, ali zavisi. Nisu svi sokovi i smutiji isti. Svježe cijeđeni sokovi nemaju šećere koje flaširani sokovi obično imaju i naravno da možeš da dobiješ razne benefite od kombinacije voća smućkane u sok.

Ipak, voće sadrži fruktozu, prirodni šećer i jako je teško pratiti broj kalorija koje imaju jabuke, narandže, mango i breskve.

Zeleni sokovi, oni koji sadrže špinat na primjer, imaju manje šećera, ali nemaju isti broj vlakana koje bi dobio kada bi pojeo neprerađenu hranu.

Piće iz blendera ili smuti, ima više vlakana nego sok, a možeš i da dodaješ sastojke.

Postoji sve više indicija da naš mozak ne može tako dobro da shvati kada smo siti kada pijemo hranu. Duže ćeš se osjećati sitim kada pojedeš dvije narandže, nego kada popiješ sok ili smuti od njih šest.

Dugoročni uticaj na pijenje hrane umjesto jelo, još uvijek nije dobro poznat. Neki nutricinisti tvrde da žvakanje i varenje usporava i stabilizuje unos nutritijenata koji dolaze do našeg krvotoka. Drugi ukazuju da imamo zube i vilicu sa razlogom – da bismo žvakali.

Također treba imati na umu da naši preci u savanama nisu imali blendere. Pili su vodu kada su bili žedni i jeli kada su mogli da nađu hranu.


Postoji čak i teorija da zvuk žvakanja i mrvljenja hrane pomaže da zaključimo kada smo dovoljno pojeli. Tome u prilog govori to što su ispitanici koji su jeli sa slušalicama u ušima – jeli više. Ovo se opravdava činjenicom da nam to što čujemo kako jedemo, daje informaciju šta jedemo. A koliko dobro možeš sebe da čuješ dok žvaćeš?

Uz najuspješnije marketinške kampanje, sokovi i smutiji imaju epitet ”detoksikujućih”. Ali naše tijelo se detoksikuje samo, zahvaljujući jetri i bubrezima. Najbolji način da detoksikuješ organizam jeste da unosiš mnogo vlakana, kojih ima u sirovim namirnicama.

Naravno, šejkovi i smutiji su odličan način da ručaš kada nemaš vremena za ručak. Ali, jesi li ikad zaista tako zauzet? Sem ako si jako siromašan, vrijeme za jelo nije samo to – to je socijalni i kulturološki običaj koji određuje naš dan i daje nam šansu za predah.

Ako sagledamo i psihološke i nutricionističke benefite, možda samo treba da se zapitamo – čemu žurba?

Izvor: lesmills.com



Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost