×
Novosti
7 NAČINA KAKO DA UBRZATE METABOLIZAM
Lifestyle Club

Želite li pokrenuti svoj metabolizam? Pročitajte ove jednostavne ideje stručnjaka Lifestyle Fitness Club-a. Stalno se susrećete sa riječi metabolizam, a znate li šta znači?

Poprilično je jednostavno : Zapravo to je  proces u kojem tijelo pretvara kalorije i kisik u energiju. Zapravo, metabolizam računa između 60% i 75% kalorija koje ste potrošili tokom dana. No, kako starimo, naša se metabolička stopa smanjuje, jer se mitohondrije (gorivne stanice tijela) usporavaju. Naše tijelo gubi i mišićno tkivo koje troši kalorije. Međutim moguće je pokrenuti metabolizam sa ovih sedam tajni.

1.Napravite svoj nutricionitički ključ

Masti, proteini i ugljikohidrati razgrađuju se pri različitim razinama metabolizma, pa je uravnotežena prehrana ključna za maksimiziranje učinkovitosti tijela. Ako jedete proteine zajedno s vlaknima, nekim ugljikohidratima i dobrom masnoćom, zadržavate razinu inzulina, i tako trošite masnoću umjesto da je taložite". Primjer jelovnika:  pileća prsa i quinoa u maslinovom ulju i umaku od povrća, poslužena sa špinatom ili brokulma.) Pripazite da imate protein u svakom obroku, jer su aminokiseline u bjelančevini građevni blokovi mišića, a više mišića dovodi do bržeg metabolizma. Još bolje, proteini imaju ono što je poznato kao visok "termični učinak", što znači da sagorijevate do 30% kalorija tokom probave.


2. Jedite male zdrave obroke tokom dana

Tri obroka dnevno - doručak, ručak i večera - su stvar prošlosti. Poticanje metabolizma je u  davanju neprestanog izvora energije. "Tijelo je kamin, a morate održavati vatru", kaže stručnjaci. "Ako to ne učinite, onda nema efekta ." U tom slučaju ubacite užinu- pregršt badema s voćem visokih vlakana, kao što su jabuka ili sirovi povrće ili humus. Čuvajte plamen metabolizma koji gori žestoko. Cilj je jesti svakih nekoliko sati. 

3. Jedite začinjenu hranu

Stručnjaci preporučuje ono što oni zovu čudo hrana, kao što je paprika da ubrza  vaš metabolizam. Ako osjećate da je previše, pokušajte kurkumu, biljku u đumbirskoj porodici koja je izvorna u jugoistočnoj Indiji. Ona nudi  velike metaboličke prednosti i također je protuupalna, što će vam pomoći u liječenju vaših bolnih kostiju i zglobova, čime se poboljšava vaš program vježbanja. Upotrijebite korijensko povrće tako što ćete dodati cijeli đumbir u voćne salate ili peciva ili da začiniti meso. Kurkuma prašak ide dobro u supama i pecivu, ili na jaja i druge bjelančevine.

4.Fokusirajte se na vremensku učinkovitost i orjentirane rezultate

''Trening snage je neophodan ", kažu stručnjaci. "Na kraju dana mišići diktiraju stopu i učinkovitost metabolizma. Više mišića koriste više energije koja znači potrošnju više kalorija. Nova istraživanja favoriziraju intenzivno treniranje intervale (HIIT), što pogoduje intenzitetu treninga tokom trajanja.  Prema njima, "možete pojačati  intenzitet 10 minuta i izvući više nego što bi kad bi trčali sat vremena na traci za trčanje sporijom brzinom”.


5.Kvalitetno se odmorite

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuju od sedam do devet sati odmora i sna za odrasle. Stručnjaci idu korak dalje, podstičući vas da ostanete s normalnim cirkadijarnim ritmovima, što znači da se nalazite u krevetu u roku od sat vremena od 10 sati. I buđenje između 5 i 7 sati ujutro. Važno je istraživanja pokazuja da  održavate dosljedan raspored spavanja i da je to ključno.

 "Ljudi misle da, ako su tromi i debeli  da samo vježbanjem  mogu to iskorijeniti ".  Umjesto da se odmore oni  izađu i trče sat vremena, ali to samo pogoršava stres tijela. Oni samo prave  metaboličku štetu. "Preporučuje se da se odspava kad si umoran i da se izbjegava alkohol četiri sata prije spavanja kako bi osigurala visoka kvaliteta sna.

6.Upravljajte stresom

"Stresni trbusi" je izraz koji stručnjaci koriste kad na drugi način vide druge ljude koji imaju malo veći želudac nego što bi željeli. Živimo u prezauzetom svijetu. Živimo u zauzetom svijetu, ali pronalaženje vremena - svakodnevno, ako je moguće - učiniti nešto opuštajuće je jako bitno. To može biti joga, meditacija, čitanje knjige  djetetu ili šetnja. "Smanjit ćeš razinu stresa i kortizola, a tvoje će tijelo postati bolji metabolički stroj", kaže on.

7.Pijte vodu,zeleni čaj i kafu

Voda je temelj tolikih hemijskih reakcija u tijelu. Trebamo vodu za metabolizam ",  pa popijte  najmanje osam čaša dnevno. Napominju da su studije pokazale da zeleni čaj i kafa potiču metabolizam. Ali ako pijete kafu, znajte da ima rok od 6,5 sati. Ako planirate biti u krevetu do 10.00 sati, prestanite piti kafu najkasnije do 14:30, tako da imate barem jedan sat bez kofeina u vašem sistemu. 


Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost