×
Novosti
Moj vodič kroz Zumbu
Zumbe se fokusira na dobar provod i niko nikoga ne sudi

Zumba način vježbanja koja je velikom brzinom zauzela svoje mjesto u fitness centrima.

Zumba je munjevitom brzinom našla  svoje mjesto u fitnessima širom zemlje latino pokreti inspirisani na aerobiku  i fitnessu. Zumba je postala hit, stoga, sada dvorane i fitnes centri imaju redovne rasporede časova Zumbe.  

Počinjemo!!

„Ulazeći na čas Zumbe nisam sigurna šta da očekujem, to je moj lokalni fitness. Otišla sam sa prijateljem, koji mi je bio moralna podrška. Nisam baš najbolji plesač, ali sam se dobro isplesala  i mrdala kukovima pred svima. Mada, prije sam bila najsretnija kada trčim na traci ili na orbitreku sa slušalicama u ušima. Kada sam došla na čas zauzela sam svoje mjesto."

Kreće muzika i instruktor pokazuje korake. Za početnike preporučujem da gledaju korake da bi upratili koreografiju,  pored motivirajucih uzvika. 

Neko ko je bez koordinacije,  koraci su pomalo su strašni, ali za početak, kasnije oni postaju sve lakši i lakši. Želim da oslobodite Shakiru iz sebe, kroz smijeh. 

Benefiti

Zumba je trening cijelog tijela, jer ste angažovali cijelo tijelo nizom pokreta. 

"Primjetila sam tokom treninga da rade noge, ruke, stomak kako su se pjesme mijenjale sporim i bržim intervalima."

Kako biste izvukli maksimum iz treninga, morate da date sve od sebe. Na kraju ispadne jedan odličan trening, u kojem ste koristili cijelo svoje tijelo. 

"Nema levela u zumbi – časovi su prilagodljivi za sve. Sve je to individualno koliko ko želi da ulozi u sebe na času” kaže Amra. 

"Različiti vježbači su postigli različite rezultate na istom času. Neki su sagrijeli 300 kalorija, a neki 800 kalorija. "

Jedan od najboljih dijelova u Zumbi jeste zabava, još ako odete sa prijateljicom, definitivno će to biti dobra zabava.

Na časovima Zumbe se fokusira na dobar provod i niko nikoga ne sudi, niti se brine o tome koliko je uznapredovao. 

Rizici

Pored rizika od blagog sramoćenja, postoji nekoliko drugih stvari koje treba voditi računa kada dođete prvi put na Zumbu. 

"Sutradan sam imala podnošljive bolove, uglavnom oko struka."

“ Rizik je svugdje, ali se može ublažiti odgovarajućom obućom i prilikom registracije na čas da se navede, ukoliko se ima nekih povreda ili bolesti” kaže Amra.

Morate se dobro zagrijati, kako biste izbjegli naprezanje mišića ili zglobova i obavezno održavati hidrataciju, tako da bočica vode bude stalno uz vas. 

Ako ste skloni da imate grčenje mišića, pojedite jednu bananu prije treninga, jer kalij će spriječiti grčenje koji se mogu pojaviti tokom časa. 

"Osjetila sam pred-grčevito stanje u listovima nakon vježbe."

Zumba uključuje manje i veće skokove pa bi bilo poželjno da se svako drži svog vlastitog ritma, kaze Amra.

Obuća zna predstavljati problem za Zumbu, jer moje regularne tenisice za trčanje znaju biti ograničavajuće. Neki instruktori preporučuju plesne cipele, ali ako ih nemate takve kući . Par laganih, savitljivih tena uz adekvatan oslonac bit će dovoljno dobre.

Pa, što čekate?!

Ako ste dostigli vrhunac vježbanja, ili želite malo da promijenite, vrijeme je da probate Zumbu. To je djelotvoran, zabavan način da održite kodiciju  i sjajan način da se družite.

 Pronađi kurs RASPORED

 

 

  

 

Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost