×
Novosti
Opasan novi trend u fitness svijetu
Ne vjerujem u Hype: RHABDO je smiješan

Rhabdo – kratki naziv za Rabdomiolizu -  je prekomjerno zdravstveno stanje koje je okupilo grupu obožavatelja iz svijeta fitnessa iz skroz pogrešnih razloga.

Prije kada bi neko počeo da povraća nakon vježbanja osjećao bi se izuzetno negodno, ali danas postoje male grupe vježbača koje uživaju radeći to.

I to nije sve. Pojedinici štete sebi i forsiraju svoj organizam do iznemoglosti koja uzrokuje smrt i onda naprave majicu sa natpisom da proslave to.

Vjerovali ili ne postoje fitness “frikovi” koji nakon što svoje tijelo dovedu do stanja teške bolesti i završe u bolnici,nose majicu preživjeo sam RHABDO.

Možda sam uradio pogrešan trening i ozbiljno se razbolio što je dovelo do otkazivanja  mojih bubrega ali vrijedilo je zbog natpisa na majici.

Pa šta je to RHABDO?

Rabdomioliza je veoma rijetko ali vrlo ozbiljno zdravstveno stanje. Pojavljuje se kada su preopterećena mišićna vlakna toliko opterečena  do te mjere da umiru i time dolazi do oslobađanja njihovog  sadržaj u krvotok. To može dovesti do teških bolova u mišićima, slabosti, povraćanja, konfuzije i nepravilnih otkucaja srca.

Pošto razlomljeni  mišići oslobađaju proteine kao što je myoglobin koji mogu biti štetni za bubrege, pacijenti se također suočavaju  sa otkazivanjem bubrega, a u rijetkim situacijama dolazi do smrti.

Ljudi  koji se bave fizički  vrlo zahtjevnim profesijama su skloni tome - jedna studija pokazuje da oko 400 aktivnih vojnika SAD pati od Rhabda svake godine.

 "Nema ničeg pozitivnog u postizanju stanja Rhabdo-a", kaže Dr Jinger Gottschall sa Državnog univerziteta u Pensilvaniji. "Vi ne zaslužujete nagradu i nije kul ...

Jedina stvar koju dobijete je  vrijeme koje vas  udaljava od vježbi jer treba se prvo oporaviti pa vratiti treningu.

Stvarno poštovanje, ona naglašava, trebali  bi imati  oni koji stvarno naporno treniraju i pametno - "oni koji svojom maksimalnom sposobnošću treniraju i u kratkom vremenu postgnu rezultate ali i poštuju potrebu intervala odmora, kao i dane odmora."

 

Kako pravilno trenirati?

Naučite da slušate svoje tijelo i prepoznate razliku između preopterećenja za rezultate i preopterećenja koja mogu prouzrokovati štetu.

Upozoravajući znaci mogu biti: vrtoglavica, problemi sa vidom i mučnina. Ako doživite ove simptome tokom vježbe, molimo vas stanite.

Trening velikog intenziteta nije idealan ako ste već pod upalom od prethodnih treninga,  ako ste prehlađeni ili dehidrirani.

Izaberite provjerene programe, kao što su LES MILLS ™ treninzi, koji su dizajnirani za različite nivoe fitness sposobnosti. Bez obzira da li ste početnik ili aktivan vježbač.

Ako budete pratili ove naše savjete nikad nećete imati RHABDO, i neće vam trebati majica.

 Preuzeto sa https://www.lesmills.com

 Pronađi kurs  RASPORED

 
  
TRENIRAJ BESPLATNO
FREE PASS
 
 

 

Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost