×
Novosti
ZAŠTO TREBAMO JAČATI CORE?
Danas već popularan trening core, koji oblikuje mišiće stomaka, leđa i gluteusa

Core je naše središte moći, centar snage i stabilnosti

Core trening i njegove dobrobiti

U posljednje vrijeme dosta se piše i priča o core treningu. Pretpostavljamo da je većina vas čula za ovaj vid treninga, ali da i dalje niste baš sigurni šta je core i šta zapravo dobijate radeći vježbe za jačanje core muskulature.

Šta čini core?

Core, jezgro ili središte čine mišići oko kukova, trbušni mišići, mišići leđa i ramena. Ovi mišići funkcionišu kao jedna snažna cjelina. Mišiće jezgra možemo podijeliti u grupe. 

Prvu grupu čine duboki mišići leđa i stomaka. Ovi mišići se nalaze blizu kičme i njihova funkcija je da pružaju potporu kičmi, kao na primjer kada mirno stojimo. 

U drugu grupu spadaju površinski mišići stomaka i leđa. Površinski trbušni mišići kontrolišu položaj karlice i rebara i omogućavaju nam da rotiramo i savijamo trup prema naprijed. U ovu grupu spadaju i površni leđni mišići koji vrše opružanje trupa. Dok hodamo ili trčimo, na primjer, sposobnost da stabilizujemo karlicu omogućava nam da efikasnije koristimo mišiće nogu. 

Treću grupu čine mišići i vezivna tkiva koja omogućavaju da se snaga prenese sa donjih na gornje ekstremitete.

Zašto trebamo jačati core?

Snažan core igra veliku ulogu u sportskim aktivnostima, kao i pri obavljanju svakodnevnih fizičkih aktivnosti. U mnogim situacijama, u svakodnevnom životu ili na treningu, prenosimo snagu iz donjeg dela tijela u gornji. Ta sposobnost upravo zavisi od snage core muskulature. 

Core stabilizuje telo što omogućava da se krećemo u bilo kojem pravcu, na bilo kojem terenu ili da stojimo u mjestu bez gubitka ravnoteže. 

Također, snažan core spriječava pojavu bolova u leđima koji je česta pojava danas s obzirom na porast broja sati koje ljudi provedu sjedeći na poslu, u prevozu i kod kuće.

Koje su to  najbolje vježbe za jačanje mišića jezgra?

Most – početni položaj ležeći na leđima, stopala na podu u širini kukova, ruke pored tijela. Zadnjicu podići od poda i ostati u tom položaju.

Podizanje ramena – početni položaj ležeći na leđima, stopala na podu u širini kukova, prsti na slepoočnice. Podići ramena, približiti rebra prema kukovima i vratiti se u početni položaj.

Izdržaj na podlakticama – osloniti se na podlaktice i na koljena (ili nožne prste) tako da su laktovi ispod ramena, telo je u jednoj liniji od potiljka do peta, stomak uvučen i stegnut. Ostati u ovom položaju.

Leđna ekstenzija – početni položaj ležeći na stomaku, ruke pored tijela, brada ka grudima. Podići trup, pružiti ruke daleko iza sebe i vratiti u početni položaj.

Široki sklek – postaviti šake šire od širine ramena i osloniti se na nožne prste (ili na koljena). Saviti ruke u laktovima, laktovi u stranu, a grudi do nivoa laktova. Pritisnuti šakama pod i vratiti se u početni položaj.

Gore navedene vježbe mogu raditi svi, bez obzira na fizičku spremnost. Core je naše središte moći, centar snage i stabilnosti, stoga će vam svakodnevno izvođenje ovih vježbi omogućiti da sa lakoćom obavljate sve svakodnevne aktivnosti.

preuzeto sa smek.rs


Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost