×
Novosti
"ZDRAVO" NE ZNAČI UVIJEK ZDRAVO
Lifestyle club

Prije nekoliko sedmica desilo nam se da smo se (neki od nas) malo navukli na jednu čokoladicu na kojoj piše fitness. Stvarno je mnogo ukusno, ima  raznih ukusa  i spakovano je u neke žitarice.

U trenutku kad je konzumiranje prijetilo da prekardaši mjeru, trznuli smo se.

Iako smo u svijetu fitnesa, naš razum je, prije nego što smo se trznuli, upao u zamku – ma dobro, pa nije ovo čokolada, ovo je ipak zdravije.

Ako piše “zdravo” ili “Fitness”, ne znači da možete da jedeš do mile volje

Vrlo često ljudi se okreću proizvodima koje mogu kupiti u prodavnicama zdrave hrane, želeći da ublaže sebi savjest, ili zato što zaista vjeruju da je sve što tamo kupe – zdravo. Istina je da proizvodi na kojima piše dijet, lajt, fitness, itd. imaju smanjen sadržaj masti u odnosu na uobičajene proizvode, ali to ne znači da nemaju dosta kalorija ili šećera. 

U zadnjih par godina je zdrav način života postao trend, a sa svakim trendom dolazi i prodaja. 

Kod nas se prošle godine pojavilo niz fitness proizvoda, ali tema o kojoj se rijetko priča je količina šećera u poznatim fitness proizvodima. 

Rijetko obraćamo pozornost na taj dio deklaracije i usredotočeni smo na količinu vitamina ili proteina koja se nameće na ambalaži, pa ovim člankom želimo skrenuti pozornost koliko kockica šećera sadrže, uzet ćemo da je kockica šećera = 2,5 grama.

Jedi pametno i čitaj deklaracije
 

DUKAT FIT, JOGURT, OKUS JAGODA

 

crveno voće, 330ml – fruktozni sirup

Sastojci: pasterizirano djelomično obrano mlijeko s 1,5% mliječne masti, koncentrat mliječnih bjelančevina/proteina, voćni pripravak jagoda, crveno voće 10% (fruktozni sirup, sok jagode od koncentrata 10,2%, sok brusnice od koncentrata 10%, pire jagode od koncentrata 9,9%, modificirani škrob, prirodne arome, aroma, bojilo: karmin, regulatori kiselosti: trinatrijev citrat, limunska kiselina: sladilo/zaslađivač: sukraloza), obrano mlijeko u prahu, jogurtne kulture.

Ono što najviše brine je popis sastojaka gdje se nalazi fruktozni sirup. 

Znamo koliko je fruktoza opasna za čovjeka i ovaj sastojak nema što raditi u proizvodu koji se promovira kao fitness proizvod. Ne postoje studije koje dokazuju štetan utjecaj modificiranog škroba na ljudsko zdravlje, ali osobe koje su osjetljive na gluten neće biti sretne ako se odluče za konzumaciju ovog jogurta.

NESTLE FITNESS, ČOKOLADICA, OKUS ČOKOLADA

23.5 grama – 2,6 kockice šećera

Sastojci: Zrna žitarica 48,2% (cijelo zrno PŠENICE (GLUTEN) 27,4%, riža 17,6%, brašno cjelovitog zrna PŠENICE (GLUTEN) 2,2%, kukuruzna krpica 0,8%, rižino brašno 0,2 %), čokolada 17%, kakaov maslac, emulgatori, SOJIN lecitin i poliglicerol poliricinoleat, aroma: vanilija; kakaovi dijelovi: 35% min, glukozni sirup, šećer, sirup invertnog šećera, ekstrakt JEČMENOG slada, sredstvo za zadržavanje vlage, humektanti: glicerol, biljna uljam djelomično invertirani sirup smeđeg šećera, sol, kakaov prah 0,2%, emulgator: suncokretov lecitin, arome: čokolada, vanilin i cimet, regulator kiselosti: natrijevi fosfati, kakaov prah smanjene vrijednosti 0,02%, antioksidans: mješavina tokoferola obogaćena tokoferolom, dekstroza

Iskreno, ovo je totalni haos od sastava proizvoda i nemamo previše komentara. 

Vjerovatno nismo označili pola stvari koje smo trebali označiti jer nismo nikada čuli za njih. U svakom slučaju, ova čokoladica sa 6.5 g šećera nije baš najbolja poveznica sa fitness terminom. Postoje puno bolje varijante zdravih čokoladica i krekera od ovog proizvoda.

 

JANA VITAMIN IMMUNO, VODA, OKUS LIMUNA

500ml – 6,6 kockica šećera

Sastojci: voda, šećer, fruktozni sirup, koncentrirani sok limuna (1,5%), prirodne arome, kiselina: limunska kiselina, prirodna aroma limuna, prirodna citrus aroma, regulator kiselosti E331, stabilizatori E414 i E445, cinkov glukonat, sladilo: steviol glikozid, vitamini: C, B6 i B1. Pasterizirano.

Pogledajmo prvo redoslijed sastojaka: voda, šećer fruktozni sirup. Na kraju stoji da je pasterizirano? 

Sadrži E445 – aditiv koji postiže mutan izgled napitaka da se dobije dojam veće količine voća, nedovoljno je ispitan i preporuka je izbjegavati. 16,5 grama šećera govori za sebe i smatramo da su vitamini ovdje prisutni samo na naljepnici. Iscijedite limun u vodu i uživajte u napitku za koji znate da nema tri reda sastojaka.

 

DOBRA ZOBENA - OVSENA KAŠA

 

65g porcija – 5 kockica šećera

Sastojci: ZOBENE pahuljice 45 %, osušeni glukozni sirup, fruktoza 14,6 %, djelomično hidrirano ulje soje, modificirani kukuruzni škrob, 3 % komadići tamne čokolade (šećer, kakao masa, dekstroza, emulgator SOJIN lecitin), kakao prah sa smanjenim udjelom masti, aroma, stabilizator E340, bjelančevine SOJE, sol, kompleks vitamina (C, E, B1, B2, B5, B6, B9, B12, Niacin, Biotin).

Svi znamo da apsolutno sve fitness žitarice sadrže gomile šećera, ali ove su prilično popularne, pa da i to objasnimo za kraj. 

Najžalosnije je što ističu fruktozu, a sadrže i zabranjen stabilizator E340 te trans-masnoće. U periodima kada planirate jesti žitarice, kupite dobre stare zobene pahuljice bez fruktoze, trans-masti i ostalih čudotvorina.

Ne varaj sama sebe

U suštini, ti ipak znaš šta je zaista zdravo, i kako izgleda zdrava ishrana, zar ne? Ako pojedeš pola kilograma “zdravog i posnog keksa”, misliš li da si napravila zdrav potez?

  

Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost