×
Novosti
DA LI JE OFIRNO IZAĆI RANIJE S TRENINGA? Ilvana Bajramović
Ilvana Bajramović trener BodyBalance i BodyVive

Mnogi će se zapitati kako izgledam dok vježbam? Da li izgledam smotano, nesigurno? Možda bih bio neprimjetan u zadnjim redovima. Trener LesMills programa Ilvana Bajramović vam daje savjet šta učiniti u takvim situacijama

Nije blam da se trening napusti ranije. 

Les Mills stručnjaci savjetuju da početnici krenu sa „start smart“ treningom. To znači da prvi trening ostanu nekih 20 minuta  (4 pjesme), nakon toga svaki naredni trening da ostaju po 5 minuta duže, da rade jednu pjesmu više, sve dok ne kompletiraju format treninga u trajanju od 55minuta. 

Vježbači-početnici koji po prvi put dođu na trening i trude se da ostanu do samog kraja, bez obzira što već od pola treninga više nemaju dovoljno energije da završe kompletan trening, često se desi da imaju negativne reakcije i komentare da im je trening bio preintenzivan i da više ne žele da ponove. Zato im savjetujemo da se postepeno uvedu u trening.

Često se desi da se vježbači ne osjećaju najbolje, imaju mučninu, glavobolje, vrtoglavice, nisu se adekvatno hranili taj dan ili možda nisu imali dovoljna sna prethodnu noć, a došli su na trening. 

U takvim situacijama ja kao dugogodišnji trener, savjetujem da izađu ranije sa treninga i sačuvaju malo energije da bezbjedno odu svojim domovima, jer ja ih očekujem već naredni trening. 

Da bi vježbači primijetili napredak potreban im je adekvatan mišićni oporavak poslije treninga. Zato savjetujem laganim, ali sigurnim koracima ka ostvarenju cilja.

Vežbajte redovno, hranite se zdravo, spavajte dovoljno. Kad se ne osjećate dobro, slobodno napustite trening, jer to nije nikakva sramota, niti blam. 

Ako ste početnik uvedite se postepeno u trening, jer svaki trud se na kraju isplati.

 
Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost