×
Novosti
ZBOG ČEGA JE ZUMBA IDEALAN TRENING ZA UM I TIJELO
Lifestyle Club

Porijeklo Zumbe i njeni počeci

Zumba potiče iz Kolumbije. Slučajno, instruktor fitnesa je krenuo na svoj trening i zaboravio je muziku  uz koju  vodi trening. Iz automobila je zgrabio neki CD sa latino muzikom, i kroz latino pokrete odbacivši ograničenja tradicionalnog treninga stvorio je super zabavnu koreografiju koju je nazvao Zumba.

Od tada zumba je uvrštena u fitnes programe koja više asocira na party nego na trening. Po istraživanjima Zumba može biti najbolja aktivnost za ljude koji ne vole vježbati. 

Zumba, uz jednostavne pokrete sa insistiranjem na kretanju bokova i što većim brojem koraka čini jedan trening. Ovakav trening može dovesti do oblinog znojenja, kaže John Porcari, profesor fizičke aktivnosti i sporta sa „University of Wisconsin, La Crosse“. 

Analizirao je grupu žena koje su bile redovne na časovima Zumbe i utvrdili su da na času od 40 minuta sagorijeva se oko 370 kcal,  nešto više od 9kcal po minuti. To je otprilike isti iznos koji biste potrošili kada biste trčali sporijim tempom ili vozili bicikl 15 km/h, istu količinu vremena. 

Benefiti Zumbe

Međutim, ono što je važno istaći da je Zumba privlačna za ljude koji ne vole da vježbaju. Studija u časopisu „American Journal of Health Behavior“, pokazala je da žene sa dijabetesom tipa 2 i pretilošću praktikuju Zumbu, tri puta sedmično, 16 sedmica, i izgube u prosjeku 2,5kg te spuste postotak masnog tkiva za 1%. 



Ono što je važno, žene su uživale u ovim časovima toliko da su stvorile naviku dana iste treninge dolaze.

Ovakav „prerušeni trening“ ima određene benefite za fizičko i mentalno zdravlje. Druga studija je pokazala da dolazi do povećanja snage i boljeg balansa kod starijih pretilih žena. 

Nakon osam sedmica, kvalitet života je poboljšao za 9%, a njihovo samopouzdanje za 16%. Studija povezana sa psihološkim prednostima Zumbe otkrila je da i žene koje dolaze na trening osjećaju se nezavisinim i da im život izgleda svrsishodnije. 

Zato se ova vrsta treninga i opisuje kao oslobađajuća i osvježavajuća. Ples ove vrste pomaže ljudima da se oslobode, i opuste i da se povežu sa svojim tijelom i sobom uopšte. 

 

Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost