×
Novosti
KADA JE VRIJEME I ZAŠTO DA POČNEM DA VJEŽBAM?
Lifestyle Club

Jedno od najčešćih pitanja kod žena koje se ne bave fizičkom aktivnošću je upravo i naša današnja tema – ZAŠTO da počnem da vježbam?

Iako već imaš pripremljen odgovor: 

- meni to nije potrebno pošto sam zadovoljna svojim izgledom.

- nemam vremena.

- čekam maj, pa ću tada početi da se spremam za ljeto.

A kod nekih se javljaju i dileme: 

- zašto bih počinjala kad me bole leđa, bolje da popijem tablete i sačekam da prođe.

- nije to za mene, to je za mlađe… 

i tako u nedogled.

Ovo su samo savršeni izgovori. 
A svaki izgovor je savršen kada nešto ne želiš da uradiš.

Neaktivnost, stres i gojaznost su najčešći uzročnici nastanka tzv. bolesti modernog doba. Pokušavaš na razne načine da im se suprotstaviš,  a upravo tu u prvi plan dolazi vježbanje: kao prevencija, pa onda i kao savršen lijek za ublažavanje i suzbijanje tih uzročnika bolesti. 

U savremenoj medicini vježbanje se preporučuje kao lijek protiv neaktivnosti, kao pokretač tijela i organskih sistema da ponovo profunkcionišu, a prvenstveno mislimo na kardiovaskularni, respiratorni i lokomotorni sistem. 

Kako tijelo reaguje na neaktivnost?

Uslijed odsustva fizičke aktivnosti tvoje tijelo 

- gubi svoju primarnu funkciju za kretanjem.

- vremenom postaje manje otporno na stres koji donose svakodnevne situacije bilo da su unutar porodice, na poslu, u školi, na fakultetu…

Ovo si vjerovatno već nebrojeno puta čitala u mnogim magazinima. Možda tekstove tog sadržaja nisi ni pročitala do kraja jer si rekla “Pa ja ovo sve već znam”. 

A da li si znala da ti tvoj organizam daje jasne znake da treba da se pokreneš? Znala si, ali si ih konstantno ignorisala, zar ne? 

Koliko puta si rekla sebi – Ma, te tegobe su normalne u današnjem svijetu kada živim brzim tempom? 

Nervoza, bol u glavi, rukama, nogama… Te tegobe su alarm. Alarm za POKRET!

Ako misliš da ti vježbanje nije potrebno, testiraj sebe i svoje sposobnosti – probaj da se popneš stepenicama na samo četvrti sprat i prati kakav odgovor ti šalju noge, disanje i ritam srčanih otkucaja. 

Ukoliko te noge zabole, zafali ti daha već kod drugog sprata, osjetiš kako ti srce „lupa“ u vratu, nemoj dugo da se dvoumiš, tvoj alarm se oglasio. 

Zato ustani iz svog kreveta, ispred televizora, stolice za računarom, pokreni se i već danas obuci trenerku, patike, ponesi flašu vode i kreni u šetnju, džoging ili fitnes centar. 

Odgovor na tvoje ZAŠTO te tamo čeka. Uradi to zbog sebe.

PRONAĐI ONO ŠTO TE POKREĆE

Bez obzira na pol, godine, zdravstveno stanje ili kondicioni nivo možeš da nađeš adekvatnu vrstu fizičke aktivnosti ili treninga koja će ti odgovarati, prilikom koje ćeš se osjećati ispunjeno i zadovoljno, a koja će ti pored toga donijeti i rezultate, kako u zdravstvenom, tako i  u estetskom i vizuelnom pogledu

Ukoliko sumnjaš u sve ovo gore napisano, pozivamo te da dođeš jer kada jednom počneš da vježbaš i kada prepoznaš to što nisi ni znala da ti fali i da ti veoma prija, sama ćeš dobiti najbolji odgovor na pitanje ZAŠTO.


Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost