×
Novosti
ZAŠTO DOVODIMO U PITANJE SAGORIJEVANJE KALORIJA?
Lifestyle Club

Istraživači su dosta vremena sumnjali da je više bitno mjerenje efikasnosti vježbanja, nego samo brojanje kalorija. Novo istraživanje identifikuje i druge krucijalne faktore koji su u igri. Istraživac Dr Nigel Harris objašnjava.

Trošenje kalorija je dugo vremena bila mjera za uspjeh u vježbanju, da li  je to održivo ili to nije tako popularno?

Nauka o vježbanju i ishrani moze biti pomalo zbunjujuća, kalorije svi dobijamo. Kalorije su dobro poznate, lako ih razumijemo, svugdje ih pronalazimo i nalaze se u novim opremama za fitness. Vrijednost mjerenja kalorija nije sporna, već o tome šta propuštate fokusirajući se na njih. Šanse su da neki tipovi vježbi mogu imati snažniji efekat.  A propuštamo ga,  fokusirajući se na kalorije koje sagorijevamo. 

Šta je to sto je prema posljednjim studijima dalo prednost treningu  sa opterećenjem  od sagorijevanja kalorija? 

Znamo da se često desi da kalorije koje potrošimo tokom treninga sa opterećenjem  može biti razočaravajući, ali smo svjesni da mnogi transformativni efekti dolaze od treninga sa opterećenjem. Vjerovatno ima više o tome, ali zato je potrebno više istraživanja.

Teorija je bila da trening sa opterećenjem kao što je BODYPUMP može imati veoma sličan kalorijski ekvivalent kao drugi tipovi vježbi, kao što je biciklizam jer nam krv, ukazuje da  ima snažniji efekat.

Dakle, vaša studija obuhvata testiranje krvi - i specifičnosti hormona unutar krvi kako bi se izmjerili efekti vježbanja?

Razlog zbog kojeg smo zainteresovani za hormone je da uz određene vrste vježbanja vide se veoma akutne povišene vrijednosti hormona. Ta povećanja mogu se mjeriti testiranjem iz krvi prije vježbe, a onda odmah nakon vjezbe. 

Koji su hormoni važni?

Hormoni su složeni, ali ljudski hormon rasta je ključan, i povezano je sa sagorijevanjem masti. Zbog imena svako misli da je horomon rasta povezan sa rastom mišića. Pa, moze također imati i neki efekat za izgradnju mišića, ali ako imate visok hormon rasta on je dobar indikator da sagorijevate i više masti.

Krvni laktat je također važan indikator koji ukazuje na upotrebnu anaerobne energije. Kada laktat ide izvan granice tada znamo da smo ušli u anaerobni put.

Postoje  i drugi markeri koji nisu strogo hormonalni, kao sto su inflamatorni citokini. Ako su prisutni u većim razinama onda nije to dobra stvar. 

Stvar je u tome da svi različiti krvni markeri imaju tendenciju da rade skupa, pa je tako zanimljivo mjeriti više od jednog.

Inicijalni nalazi iz studija ističu da trening otpora može stimulisati promjenu na ovim važnim markerima?

Mi znamo kada tijelo izložimo nekim otporom kao što je trening otpora BODYPUMP – ovi krvni markeri rastu i spuštaju se i stvaraju dobre stvari. Kada privremeno porastu to je dobra stvar jer je dobar indikator da duže vrijeme mogu raditi dobre stvari.

Ušli smo sa hipotezom da bi BODYPUMP vjerovatno imao mnogo veći fiziološki efekat od kalorijskog trošenja. To je bio fokus promatranja.

Sigurno to ne znači da ne treba napustiti kardio i zamijeniti ga treningom otpora?

Ne, ne, to definitivno nije poenta – namjera je da se ne opovrgne ni jedna vrsta vježbe. Jednostavno je reći ako provodite 50minuta u teretani i mislite da sagorijevate određenu količinu kalorija, morate razmotriti šta se drugo dešava izvan kalorijskog spaljivanja. 





 

Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost