×
Novosti
SEDAM KORAKA DO EFEKTNOG TRENINGA
Hoćeš da dobiješ najbolje rezultate za vrijeme koje provedeš vježbajući? Napisat ćemo vam nekoliko savjeta koje trebate imati na umu .

Progresivni trening je najbolja opklada

Ako ste novi  u treningu ili nište vježbali više od šest mjeseci, studije pokazuju  da spor, progresivni plan treninga je najbolji način za izgradnju navika i sprječavanje izgorjelosti. Pokušajte da ne radite više od onog što plan određuje. 

Ako radite previše prebrzo povećavate rizik od povreda,da ne spominjemo frustracije i veliku vjerovatnoću da ćete brzo odustati.

Raznovrsnost donosi rezultate

Najbolji rezultati dolaze kada pratite sedmični plan koji sadrži kombinaciju kardio treninga, snage i fleksibilnosti. Ovo je istraženo  studijom u kojoj je učestvovalo 25 neaktivnih, zdravih odraslih osoba koji su trenirali kombinaciju LES MILLS ™ treninga. 

Nakon 30 sedmica vježbači su vidjeli porast tkiva (+5%), smanjenje tjelesne mase (-4%) i LDL holesterola (-6%). A njihova kardiovaskularna sposobnost povećana je u prosjeku za 50%. 

Zahvaljujući ovakvim rezultatima sada možemo sa sigurnošću savjetovati da će raznovrstan plan treninga znatno poboljšati vaše šanse da živite duži i zdraviji život.

Izaberi trening snage sa dosta ponavljanja

Nemoj bježati od dizanja tegova. Male težine i trening sa dosta ponavljanja može izgraditi jak, čisti  mišić i učiniti nevjerovatne stvari za vaš fitness. 

Proučavali smo 20 neaktivnih, zdravih odraslih osoba koje su pratile plan treninga sa  tri LesMills Tone ™ treninga i tri treninga sedmično, treninga snage BODYPUMP ™. 

Poslije 24 sedmice ne samo da se kardiovaskularni fitnes značajno povećao, već je i gustina kostiju u rukama, nogama, karlici i lumbalnoj kičmi statistički veća.

Male težine maksimalno troše kalorije

Trening sa dosta ponavljanja i malim težinama može dovesti do maksimalne potrošnje kalorija. Istraživanja pokazuju veliku potrošnju kalorija tokom treninga BODYPUMP-a koristeći dosta ponavljanja sa malim težinama.  

Od  oko 29% je veća  potrošnja nego na treningu sa velikim opterećenjem a malim brojem ponavljanja. 

Dodaj intervalni trening

Ako već vježbaš tri do pet treninga sedmično, razmisli da dodaš intervalni trening visokog intenziteta. Uz dodavanje samo dva BODYATTACK  treninga sedmično možete vidjeti veliki napredak u zdravlju, i snazi. 

U istraživanju u kojem su učestvovale  84 zdrave odrasle osobe  bilo je potrebno samo šest sedmica dva puta sedmično da urade BODYATTACK treninga kako bi smanjili tjelesne masti (-2 procenta), smanjili trigliceride (-16 procenata), povećali kardiovaskularni fitness (+6%) i poboljšali jačinu  leđa (+21%)

 Nemojte zaboraviti stomak

Izvođenje čudnih trbušnjaka neće vam dati rezultate kojima se nadate. Vježbe koje zahtijevaju aktivnost ramena (deltoida) i kukova (glute) dovode do veće aktivacije mišića u abdomenalnim mišićima nego vježbe poput klasičnih trbušnjaka. 

Istraživanja pokazuju da uključivanje trbušnih mišića u vaš plan treninga može poboljšati izdržljivost, poboljšati stabilnost i smanjiti povredu.



Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost