×
Novosti
PITAJ NAS- LIJENOST OSOBINA ILI PONAŠANJE?
Većina žena sa kojim razgovaramo sebi opisuju kao lijene... ali da li se stvarno možeš roditi lijena?

Bravo, pogodila si! Lijenost je mit!

Izgleda tako jednostavno: “Znam da moram stremiti ka svojim ciljevima, ali koliko god se podsjećam, ne radim to. Sigurno sam ljenčina!”

Ali evo zapanjujućeg otkrića psihologinje Laure D. Miller: lijenost je mit!

“Lijenost” je prečesto korištena kritika, ocjena karaktera, koja ti nimalo ne pomaže u tome da shvatiš zašto se ne trudiš da bi učinila ono što želiš, ili nije ono što se se od tebe očekuje da bude. Ako malo proučiš što se krije iza odlaganja i izbjegavanja, pronaći ćeš niz mnogo složenijih pitanja:

1. Strah od neuspjeha

Mnoge same sebi postavljaju zapreke i odlažu ciljeve, poput pronalaženja boljeg posla, jer sebe dosta nisko procjenjuju. Bojiš se da, ako se potrudiš, na vidjelo će izaći tvoja prava nesposobnost i bit će uništena. Svi poznajemo tu strategiju.

2. Strah od uspjeha

Rođak straha od neuspjeha, strah od uspjeha postoji! Podsvjesno se brineš da ćeš uspjeti na način koji je potencijalna prijetnja drugima. Te žene izbjegavaju konflikt na način da ne idu naprijed.

Zamislite ženu koja dobije promaknuće i počne zarađivati više od njenog, veoma tradicionalnog, supruga. Ili žena iz porodice alkoholičara koji prestane piti. Naizgled su to sjajni ciljevi, ali promjene u ulogama koje nastaju mogu biti silno distruktivne.

3. Želja za tetošenjem i “lijenost”

Svi to želimo! Ali ne znaš kako pitati izravno, pa se praviš beskorisnom kako bi drugi učinili to za tebe. 

Zamisli ženu koja ne želi da skuha ručak jer zna da će njen muž/dečko to učiniti za nju iako će joj prigovoriti na ljenosti. Ali to je njena prilika da osjeti kako se neko brine za nju, a da ne mora priznati da to želi. Loša strana je što žene koje su previše vezane za ovu taktiku frustriraju one oko sebe, koji bi također htjeli da se ponekad neko pobrine za njih.

4. Strah od očekivanja

Žene koji ciljaju nisko u životu najčešće to rade da bi spriječile tuđa očekivanja prema njima. Jedna pacijentica nije nikad planirala i predstavljala se kao lijena osoba jer je htjela da drugi sve isplaniraju za nju. Tad je bila slobodna pojaviti se ili ne, ovisno o raspoloženju. Izbjegavala je obveze, dok su drugi morali preuzeti ih, izložiti se radeći stvari za nju, dok je ona ostala slobodna od odgovornosti.

5. Pasivno-agresivna komunikacija

Strah od sukoba je duboko u mnogima od nas. 

Bojiš se da bi otvoreno izražavanje tvoje frustriranosti izazvalo povrede i pucanje odnosa. 

Žene koje izbjegavaju sukobe dugo skrivaju svoje osjećaje nezadovoljstva. Mogu ih priopćiti neizravno, kroz “lijenost”, zabušavajući na način koji će uznemiriti drugu osobu.

Pacijentica koja je smatrala da je suprug zanemaruje počela je rjeđe kuhati i izbjegavala je seks. 

Pretpostavila je da se “ulijenila”. 

Ali objašnjenje je bilo da izbjegava važnije pitanje, njen nedostatak ispunjenosti, kao i želju da se i suprug osjeti zanemarenim kao i ona.

6. Potreba za relaksacijom

Mnoge pogrešno pretpostavljaju da bi uvijek trebala juriti punim gasom i okrivljuju se kad im se tijelo i um isključe u znak prosvjeda.

Zapadna kultura cijeni produktivnost i naporan rad. Stvarnost je da svakom treba odmor.

7. Depresija

Uobičajeni simptomi depresije su nedostatak motivacije, umor i ahedonija (izostanak užitka u stvarima koje su ranije bile ugodne). Kritizirajući sebe za “lijenost”, možeš zanemariti znakove koji pokazuju da ti je potrebno liječenje.

Deprimirane žene obično misle da su zapele. Ljutnja koju osjećaju prema sebi jača depresiju. Samoprezir zbog “lijenosti” je uobičajen kod depresivnih žena.

Ako misliš da si “lijena”, pokušaj razmotriti svoje ponašanje kao simptom problema, a ne kao problem. Što više shvatiš o svojoj motivaciji, više ćeš moći učiniti. 

Je li moguće ono što izbjegavaš učiniti upravljivim? Možeš li zatražiti pomoć?

Prije svega, prestani se kritizirati zbog “lijenosti”. 

Žene koji se vide kao ljenčine često zapnu u tom ponašanju.

Riješiš li skrivena pitanja, oslobodit ćeš se!


Mi ti možemo pomoći da učiniš prvi korak sa klikom na linku ispod.


Do sada je pobjedila ljenost šta će sad pobjediti?

⬇️


 

Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost