×
Novosti
Vježbanjem protiv stresa

U vrijeme kad provedemo sve više sati sjedeći ispred računala, da li  u kancelariji ili kod kuće, potreban je dan više nego ikada da se pokrenete i uradite vježbe istezanje.

Danas naša lična trenerica pripremila je vježbice koje će ti pomoći da aktiviraš organizam, da krv cirkulira u pojedinim djelovima koji su blokirani, a i da probude mišiće koji će dobijati na tonusu. Takve vježbe, neće zamijeniti aerobnu aktivnost, no mogu biti uspješne u suzbijanju stresa i jačanju mišića .

Ako ustraješ u kratkom treningu na svom radnom mjestu (makar pojedine vježbe možeš tamo uraditi na radnom stolu), ili u udobnosti svoje kuće ili kao naša Amra u prirodi, tokom vremena, one će ti pomoći poboljšati fleksibilnost i mogu spriječiti pojavu bolova u zglobovima, posebno u donjem dijelu leđa i vratu.

Vježbe za istezanje mišića dovode te do oslobađanja napetosti i povećanja raspona pokreta. Opusti se, diši duboko i osjeti svaki dijelić svog tijela dok izvodiš ove vježbe.

Vježbe izvodi laganim pokretima. Zadržaj položaj 15-20 sekundi a nakon nekoliko sedmica, primijetit ćeš razliku.


VJEŽBE ISTEZANJA

 

1. POVLAČENJE GLAVE (nazad, naprijed, u lijevu i desnu stranu)

- Početni položaj – sjedeći na koljenima. Vježbe izvoditi laganim pokretima, uz pomoć ruku.

 

2. POVLAČENJE RUKU (u stranu, iznad glave i iza leđa)

- Početni položaj – sjedeći na koljenima. Vježbe izvoditi laganim pokretima, uz pomoć „slobodne“ ruke.

 

3. ISTEZANJE KVADRICEPSA

- Početni položaj – stojeći. Podići jednu nogu od podloge, držati ravnotežu na stajnoj nozi. Jednom rukom čuvati se za skočni zglob podignute noge, a druga ruka pored tijela.

 

4. PRETKLON TIJELOM

- Početni položaj – stojeći. Spustiti se u pretklon, zategnuti noge, opustiti gornji dio tijela.

 

5. ISTEZANJE STRAŽNJIH MIŠIĆA NOGU

- Početni položaj – stojeći. Spustiti se u pretklon, ispraviti leđa, saviti jedno koljeno, postaviti ruku na kvadriceps, drugu nogu zategnuti i rukom se držati za vrhove stopala.

 

6. ISKORAK za istezanje nogu

- Početni položaj – prednju nogu postaviti poduglom od 90 stepeni, zadnju nogu blago saviti i spustiti koljeno na podlogu, a ruke postaviti na kukove.

 

7. KOBRA POZA

- Početni položaj – ležeći na stomaku, postaviti ruke pored grudi, noge ispružiti. Podići gornji dio tijela od podloge i zadržati položaj.

 

8. DJEČIJA POZA

- Početni položaj – sjedeći, blago raširiti koljena. Povući stražnjicu nazad prema petama, ispružiti ruke i zadržati položaj.

 


Svaka žena je drugačija i za svaku  ženu se pravi poseban program vježbanja koji odgovara njenim potrebama i fizičkom stanju, pogotovo u ovom momentu koji zahtjeva maksimalno od nas što se tiče zdravlja, mira i strpljenja.


No nekad može biti teško da same krenete i podrška drugih žena koje dožive tvoje iste probleme može biti poticaj uz stručnu podršku trenerice.


Upravo zbog toga se možeš prijaviti da učestvuješ u našem NOVOM PROJEKTU: 


"POKRENIMO SE ZAJEDNO"


Budi naša gošća 21 dan i uživaj u benefitima koje samo kretanje ti može dati.


Klikni na link ispod i zakaži svoj prvi neobavezan razgovor :) 



Čekamo te.




 

 
Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost