×
Novosti
ČUVAJ LEĐA, IMAŠ SAMO JEDNA

Nastaje naglo, najčešće nakon što si uradila krivi pokret ili podizanje tereta, pri čemu si osjećala bol u donjem djelu leđa. 

Bol može biti tako jaka da ostaneš trenutno ukočen u određenom položaju. Ako je pritisnut živac koji na tom mjestu izlazi iz kičme, bol sijeva duž noge, nekada sve do stopala. Takvo stanje nazivamo lumboishijalgija ili išijas.


Zar to čekaš da ti se desi?

Ili preferiraš da te svaki dan bolucka taman onoliko da te izbaci iz cipela, da budeš nervozna i neraspoložena i da te ograniči i psihički bilo šta da hoćeš uraditi (na primjer uzeti u naručje svoje dijete).

Zapamti da, bol je znak da nešto ne funkcioniše kako treba, ali uvijek je bolje ulagati u očuvanje zdravlja i ne čekati da se pojavi bol.

Čvrsti mišići, zdrava leđa.

Za zdravlje kičme izuzetno je važno da postigneš prirodnu i ujednačeno zatezanje svih mišića i redovno izvoditi vježbe za njihovo jačanje kao što će ti danas lična trenerica Amra pokazati na videu ispod.

Kretanje je najbolja zaštita kičme!  



VJEŽBE ZA LEĐA

 

1. JEDNORUČNO VESLANJE U PRETKLONU

- Početni položaj – stojeći, napraviti iskorak, zatim u preklon trupom, postaviti gumu ispod stopala. Povlačiti gumu rukom i vraćati u početni položaj, a slobodnu ruku postaviti na kuk. Vježbu ponoviti i drugom stranom.

Oprez - ispraviti leđa, lakat povlačiti što bliže tijelu.

 Vježbu izvoditi 10 ponavljanja, obje strane.

 

2. RAZVLAČENJE NA GRUDI I IZNAD GLAVE

- Početni položaj – na koljenima, ruke ispred sebe i držati ekspander. Povlačiti ekspander na grudi, zatim vratiti, podići iznad glave i spuštati nazad.

Oprez – ruke držati što više zategnute, ispraviti leđa.

 Vježbu izvoditi 10 ponavljanja.

 

3. JEDNORUČNO VESLANJE NA KLUPI

- Početni položaj – sjedeći na klupi, postaviti ekspander iza klupe i držati rukama. Povlačiti ekspander nazad, tako da su laktovi što bliže tijelu. Vježbu ponoviti i drugom rukom.

Oprez – ispraviti leđa, lakat povlačiti tako da je što bliže tijelu.

 Vježbu izvoditi 10 ponavljanja, obje strane.


Vježba je svakako jedan od najvažnijih koraka u prevenciji i rehabilitaciji ženama koje pate od bolova u donjem dijelu leđa i od išijasa te zato trebaš krenuti a mi ti možemo pomoći samo klikni na link ispod i počni svoj put ka dobrobiti.

Učini prvi korak i kontaktiraj na messanger ili na viber br. 060 355 61 60 . 

Za svoju prvu neobaveznu konsultaciju.




 

Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost