×
Novosti
VJEŽBE ZA LIJEPO OBLIKOVANU STRAŽNJICU
3 jednonožnih vježbi za straznjicu za uklanjanje disbalans u tijelo

Danas lična trenerica je pripremila za tebe 3 jednonožne vježbe za stražnjicu koje voli raditi na grupnom programu VITKA I ZATEGNUTA i provoditi u svom radu s klijenticama. 

Zašto jednonožne vježbe?

Unilateralnim vježbama se prvenstveno fokusiraš na jedan dio tijela, koji ti omogućava bolji podražaj. 

Posebno je bitno ukoliko su dvije strane tijela asimetrične, odnosno kad ti je jedna noga puno slabija (ili snažnija) u odnosu na drugu i bitno ti je fokusirat se na ovakvu vrstu pokreta.

Vježbanjem prvo jednog, a potom drugog mišića, u ovom slučaju stražnjice, angažirat ćeš ciljani mišić puno više, dok bi u bilateralnom primjeru sa snažnijom stranom tijela mogla više „potegnuti“ u posljednjih nekoliko ponavljanja kad vježba oteža.

Ovim načinom, slabija strana morat će da preuzme sav rad, pa iako će ti biti potrebno malo više vremena na treningu, barem ćeš adekvatno stimulirati obje strane tijela.

Vidi, asimetrične smo sve. Neke manje, neke više. Kod nekih žena se to ne primjeti toliko, a kod nekih žena je ipak izraženo malo više.

Zašto je to tako i koji je razlog tome? 

Bavljenje sportom, određena zanimanja, kriva postura, sjedenje na poslu nagnute na jednu stranu, povrede i slično. 

Stoga, da bismo ispravile asimetričnost, potrebno je ubaciti unilateralne vježbe koje bi trebale predstavljati približno 35% našeg ukupnog treninga.

Jedna od ključnih stvari u ovakvom treningu, odnosno u vježbama gdje prvo izvodiš ponavljanja s jednom stranom, a potom drugom jest da koristiš isti broj ponavljanja za slabiju, ali i snažniju stranu. 

Isto tako, koristi jednako opterećenje za obje strane. 

Treniraj i pokreni se pametno, ispravi svoj disbalans, i na taj način olakšaj bol u leđima i izgradi lijepu i snažnu stražnjicu!


VJEŽBE ZA LIJEPO OBLIKOVANU STRAŽNJICU

1. PODIZANJE NOGU SA PULSIRANJEM

 Početni položaj četveronoške – ruke ispod ramena, koljena ispod kukova, podižemo jednu nogu pod uglom od 90 stepeni sa puls dva. Vježbu ponovite i sa drugom nogom

 Oprez- ne smijete uvijati se u leđima, stopalo u poziciji „čekića“

 Vježbu izvodite 15 ponavljanja obje strane

 

2. MOST JEDNONOŽNA EKSTENZIJA

 Početni položaj ležeći – noge savijene u koljenima, ruke pored tijela, podignemo kukove od podloge, stisnete stražnjicu, jednu nogu odignete od podloge i ispružate prema plafonu. Vježbu ponovite u sa drugom nogom.

 Oprez- ne smijete davati opterećenje na donja leđa

 Vježbu izvodite 15 ponavljanja obje strane

 

3. JEDNONOŽNI MOST

 Početni položaj ležeći – noge savijene u koljenima, ruke pored tijela, podignemo kukove od podloge, stisnete stražnjicu, jednu nogu ispružite prema plafonu i podižete se na jednoj nozi. Vježbu ponovite u sa drugom nogom.

 Oprez – ne smijete davati opterećenje na donja leđa

 Vježbu izvodite 15 ponavljanja obje strane

 

Ne znaš odakle krenuti ali bi željela da pobijediš ljenost? 

Mi smo tu da ti pomognemo da nađeš način gdje ćeš se pokrenuti, piši nam na messangger ili na viber na br. 060 355 61 60 da rezervišeš svoje besplatne konsultacije. 

Ne odgađaj ponovo jer pravi momenat je SADA!


Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost