×
Novosti
STANJI NOGE U 3 POTEZA

Mršanje može predstavljati problem na svim područjima tijela, dok su noge i bedra nekako najviše zahvaćene masnim naslagama pogotovo kod nas žena. 

Prvi višak kilograma ide gdje ne treba a tako isto ide odakle mislimo da ne bi nam škodilo u nekim dijelovima.

Šta ćemo? Jednostavno je to tako ali možemo da radimo da uravnotežimo što više tijelo da ne bude tako upadljive razlike.

Ako i tebe zanima kako smršati, posebno u nogama, u nastavku podijelit ćemo sa tobom najbolje savjete i vježbe upravo za toniranje nogu.

Mršanje je proces koji se odvija na cijelom tijelu, a ti to znaš.

Koliko puta si rekla: "Eh udebljala sam se baš gdje ne treba"

Rijetko kada možeš mršati u samo jednom dijelu tijela.

Nažalost se u pravilu masne naslage ti se više talože na donjem dijelu tijela poput bokova, bedara i donjeg dijela trbuha.

Najbrže mršanje nogu odvijat će se pri odgovarajućem načinu ishrane (redukcijskoj dijeti) i sa redovnom fizičkom aktivnošću, ako ne planiraš da ideš pod hirurški nož, a dodatan poticaj je i to što ćeš popratno uzrokovati mršanje i na drugim dijelovima tijela.

Kako stanjiti noge i bedra?

Prije nego se odlučiš na mršanje posebno u nogama, a s time i prilagođenom prehranom, te režim fizičke aktivnosti, moraš odrediti koji tip nogu imaš.

Za pravilno mršanje potrebno je dobro razumjeti svoju konstituciju tijela te izvoditi pravilne vježbe.

Tako postoje dva glavna tipa nogu koje možemo imati, a razlikuju se u količini masnih naslaga ili mišića. 

Određene žene mogu imati snažne bedrene mišiće i malo masnih naslaga, a to ćeš najlakše saznati ako staneš pred ogledalo i rukom uhvatiš bedra.

Ako na bedrima možeš “uhvatiti” dosta masnih naslaga, celulita ili općenito tkiva koje nije snažno povezano s mišićima, onda se radio 1. tipu nogu. 

Ovaj tip označava lako stvaranje masnih naslaga bez mišića ispod, a odgovor je da trebaš se opredjeliti za cardio trening s vježbama za jačanje mišića.

Ukoliko na većim bedrima možeš uhvatiti samo kožu i nemaš odviše celulita, riječ je o bedrima s jakim mišićima ispod manje količine masnog tkiva. To je Tipa 2. u tom slučaju strogo su ti zabranjene vježbe sa velikom opterećenjem za jačanje mišića da ne bi izgledala kao fudbaler.

Kod Tipa 2., potrebno je investirati u niskokaloričnu, ali zdravu prehranu kojoj neće manjkati vitamina i minerala. Tokom vježbanja, poželjno je fokus staviti i na druge dijelove tijela i kardio trening, a bedra uraditi sa manjim opterećenjem.

U nastavku su vježbe koje TIP 1. bi mogla uraditi i sa malim količinama u rukama poput flašice vode da bi izgradila mali mišić dok TIP 2. može raditi bez opterećenje i ubrzanog ritma. U oba slučaja vodite računa da izvodite pravilno vježbice i da se istegnite poslije toga :)

 

VJEŽBE ZA NOGE

 

1. SUMO ČUČANJ PODIZANJE NA NOGE

- Početni položaj stojeći, noge postavimo nešto šire od širine ramena, otvorimo prste u stopalu prema vani, spustimo se u čučanj, koljena prema vani, ruke ispred grudi, podižete jednu petu od podloge, zatim drugu i vraćate postepeno.

Oprez – leđa zategnuta, koljena ne smijete gurati preko prstiju stopala

 Vježbu izvodite 15 ponavljanja

 

2. ČUČANJ NA STEPERU

- Početni položaj stojeći na steperu – jednu nogu spustimopored stepera i uradimo čučanj, zatim se vratimo na steper i ponovimo i drugustranu, ruke ispred grudi, leđa zategnuta.

Oprez – ne gurati koljena naprijed.

 Vježbu izvoditi 10 ponavljanja, obje strane.

 

3. RASKORAK NA STEPERU

- Početni položaj – jedna noga naslonjena na steperu, drugaispružena i naslonjena na podlozi. Savijati koljeno koje je naslonjeno nasteperu. Vježbu ponoviti i drugom stranom.

 Oprez – ne gurati koljeno naprijed, leđa zategnuta.

 Vježbu izvoditi 10 ponavljanja.


Ne znaš odakle krenuti ali bi željela da radiš na sebi na efikasan i brži način? 

Mi smo tu da ti pomognemo da nađeš način gdje ćeš se pokrenuti, piši nam na messangger ili na viber na br. 060 355 61 60 da rezervišeš svoje besplatne konsultacije. 

Ne odgađaj ponovo jer pravi momenat je SADA!



 
Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost