×
Novosti
COVID JE ZLOBAN ALI JA NE BIH PODCJENJIVALA FOTELJU

  •  Jesi li znala da su DVA SATA sedmično fizičke aktivnosti toliko dobri da možeš dobiti dodatnih šest godina života?
  • I da kretanje može smanjiti rizik od smrtnosti za 44%?


ČETRDESET ČETIRI POSTO.


Ukratko, mantra je sve više: kretati se. 


Danas više nego ikad zbog ove situacija sa pandemijom koja većinu nas natjerala je na prisilnu neaktivnost.

Dobro znaš da je kretanje dobro za tvoje zdravlje, a također i za tvoje raspoloženje. 


U redu, COVID je zastrašujući, ali neaktivnost se smatra četvrtim najvažnijim faktor rizika za smrtnost u svijetu, s negativnim utjecajem na javno zdravlje većim nego što se može pomisliti.

BiH stanovništvo, prema Zavodu za javno zdravstvo, po zadnjim istraživanjima je među najsjedljivijim u Europi: 85% vodi sjedilački način života i ne bavi sportom ili tjelesnom aktivnošću, naspram europskog prosjeka od 42%.

15% stanovništva bavi umjerenom fizičkom aktivnošću u slobodno vrijeme od koji se uspostavilo da su žene najmanje aktivne na spram muškaraca.


Ali koliko je pokreta potrebno da bi ostala zdrava? 


30 minuta dva puta sedmično ili nekoliko minuta dnevno. 

 

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije, osoba koja u toku jedne sedmice posveti manje od 30 minuta aktivnostima koje ubrzavaju rad srca, izazivaju osjećaj vrućine i kratkotrajni gubitak daha, fizički je neaktivna.

Ukratko, ne treba puno. A benefiti su svestrani: studija u Journal of American Geriatrics pokazuje da je kretanje također dobro za mozak i kognitivna oštećenja preko 50-ih.


Kod odraslih i mladih ljudi važne su i aerobne aktivnosti i aktivnosti snage.


Kombinacijom dvije vrste vježbanja mogu se dobiti dodatne koristi za cjelokupno zdravlje, uključujući smanjenje učestalosti nekih vrsta karcinoma (debelog crijeva i dojke) i prevenciju osteoporoze ".

Iznad svega, najveća korist tjelesne aktivnosti je na metabolizmu, kao što su istraživači s Odjela za biomedicinske znanosti za zdravlje Sveučilišta u Milanu upravo otkrili, u suradnji s Poliklinikom San Donato, bolnicom San Donato Raffaele i Ortopedskim institutom Galeazzi u Milanu.

U ovoj studiji objavljenoj u Journal of Diabetes Research uočeno je da tokom vježbanja koštani mišići proizvode molekulu nazvanu irisin, odgovorne za pozitivne učinke tjelesne aktivnosti na tjelesni metabolizam.

Najveće prednosti bile bi na osjetljivost i rezistenciju na inzulin: "naša studija - objašnjavaju istraživači - sugerira korelaciju između sportskih performansi, osjetljivosti na inzulin i razine irisina. Što dakle može biti potencijalni posrednik blagotvornih učinaka tjelesnih vježbi na metabolički profil ".

Istog su mišljenja i istraživači sa Sveučilišta Queensland u Australiji. Prema njihovoj studiji, objavljenoj u Scientific Reports, potrebno je samo nekoliko minuta hoda u prirodnom okruženju, poput parka, kako bi se poboljšalo mentalno i tjelesno zdravlje i smanjio krvni tlak.


Ali ima i onih koji idu dalje. 


Tjelesna aktivnost mogla bi smanjiti rizik od trinaest vrsta raka s 10 na 42 posto. Znanstvenici sa Sveučilišta Sjeverne Karoline na školi za javno zdravlje Chapel Hill Gillings napisali su to u studiji objavljenoj u Jami. I to su sigurno dobre vijesti.


Mogle bi nastaviti pisati studije nakon studija, ali ti to znaš.


Pa šta čekaš? 


Ne znaš kako to učiniti?

Koji je tvoj problem? Nemaš grupnih časova na koje se povremene upišeš?

U pravu si, ali znaj da grupni časovi su samo alati za tvoju dobrobit a mi nikada nismo stale i nemamo namjeru to činiti. Naš pristup ponaosob i personalizirani programi su učinili da mnogo žene ostanu aktivne bez obzira na sve.


Zatim SE UPIŠI ODMAH NA FACEBOOK GRUPU ŽENA U FORMI BESPLATANO, KLIKNI OVDJE

  

a unutra ćeš pronaći savjete, članke, PILULE DOBROBITI - mini treninge od 5 minuta, i puno vijesti za početak tvoj aktivan život na najbolji način, ali ne samo to, pripremamo LIVE događaj u kojem ćemo ti dati jednostavne strategije koje ćes unijeti u vježbanje odmah i kako bi pokrenula poboljšanje koje želiš, u klubu ili od kuće, odmah, do ponovog otvaranja grupnih časova.

Nemoj još odgađati, ako želiš dobiti više informacija kako se pokrenuti i učiniti prvi korak, pošalji nam poruku direktno odavde na messanger ili na link ispod!

 

Živi najbolje što možeš! 


Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost