×
Novosti
BITI FIZIČKI AKTIVNA UZ POST? MOŽE! USPJEŠNA PRIČA dr. EMINA KISELJAKOVIĆ

Iako post za svakog vjernika predstavlja posebno zadovoljstvo, sigurno je da je post uz trenutne situacije, još jedan dodatan napor i izazov za sve žene, bilo da je riječ o rekreativcima ili uhodanim vježbačicama. Mnogima djeluje nemoguće trenirati za vrijeme posta, ali nije tako. Sve se može uskladiti, potrebna je samo volja.


Pročitaj u nastavku kratki razgovor koji smo uradile sa fantastičnom ženom, dr. Emina Kiseljaković kojoj je život postavio ogroman  izazov na privatnom, profesionalnom i zdravstvenom planu a nikad se nije predala i uspješno je savladala sve prepreke.


Velika nam je čast imati Eminu u našem klubu kao uzor svim ženama koje tek kreću da posvete sebi zasluženo vrijeme i motivaciju za žene koje su već jedno vrijeme kod nas da nastave bez obzira da brinu o sebi i svom zdravlju.


Pridruži se našoj grupi ŽENA U FORMI na linku ispod i uživaj u čitanju! 



Kako se odvija inače tvoj dan? A kako tokom Ramazana?

Obzirom da sam zaposlena, u toku radne sedmice ustajem u 6.45 i vraćam se kući najkasnije do 16 sati. Ručak, malo odmora i gotovo svaki dan ponovo sjedam za PC da pripremam materijal za posao. Vježba dva puta sedmično i to u poslijepdonevnim satima, najčešće od 18.30. Vikend podrazumijeva čišćenje, i malo relaksiranija popodneva.

Tokom ramazana se jedino mijenja činjenica da se posti, sve ostalo je manje-više isto-radno.


Da li ti je bilo izazovno uskladiti vrijeme za sebe uz fizičku aktivnost sa Ramazanom?

Meni jeste malo teže sve posložiti i uskladiti itreninge. Pojavljuje se malo više umora i nedostatka motiva uz nekako sporijefunkcionisanje. Ipak, može se trenirati.


Koji je razlog zbog čega si se odlučila da nastaviš i ne praviš pauzu od treninga tokom Ramazana?


Šteta je prestati raditi ono šta ti donosi benefiti uz to voliš da radiš. Nije uvijek lako, nisu svi dani isti, pogotovo prvih dana Ramazana. Ali veći dio Ramazanskog posta se moglo i postiti i vježbati.


Koju vrstu treninga si preferirala tokom Ramazana?

Meni najviše odgovara jutarnji trening za vrijeme Ramazana, no to nije uvijek moguće postiči. Srećom, Ramazan u proteklom periodu je bio jednostavniji jer je rad bio ONLINE pa se moglo bolje kombinovati prema mom senzibilitetu. A treninzi su su uglavnom uobičajeni, to sve prepustim trenerici, ona najbolje zna.

Da li ti je odgovarao više trening prije ili poslije iftara?

Definitivno prije iftara.


Koje benefite treninga si osjetila vježbajući tokom Ramazana?

Relaksacija, bolje raspoloženje i uspostavljanje normalnog krvnog pritiska.


Iz svog iskustva da li bi preporučila fizičku aktivnost tokom Ramazana?

Naravno, zdrava osoba može uz dobru volju biti fizički aktivna uz post. Potrebno je osluškivati svoje tijelo i prilagoditi fizičku aktivnost svojim mogućnostima.


Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost