×
Novosti
JAČE TIJELO LAKŠE PODNOSI POST! OTKRILA NAM JE KAKO, TRENERICA SANITA VELIĆ.
Lifestyle Club

1. Sanita, ti si personalni trener i  direktor programa VITKA I ZATEGNUTA i ovaj period postiš. Možeš li nam reći kao certificirana instruktorica da li je pametno trenirati tokom mjeseca Ramazana?

Na koji način?

- Tokom mjeseca Ramazana najčešći problem sa kojim se postači sreću je taj:

  • Da li mogu trenirati dok postim?
  • Da li ću moći izdržati post ?
  • Da li ću osjećati izraženiju potrebu za hranom i tekućinom?

Tokom mjeseca Ramazana mi brinemo o našoj duši i radimo na čišćenju nutrine što znači da se trening može povezati sa brigom o našem duhu, tijelu i organizmu.
 

Jače tijelo lakše podnosi post!


Više puta smo dokazali da se osoba najbolje osjeća poslije dobro odrađenog treninga, ali najbitnije je organizovati vrijeme i lokaciju za isti.  

Trening se može obaviti u teretani ili u vlastitom domu. 


Odabir lokacije treninga zavisi o svakoj individui. Ono što jednoj osobi odgovara, ne znači da odgovara i sljedećoj. Svakako trebaš odabrati mjesto u kojem se osjećaš ugodno, ispoštovana i njegovana.

2. Kada je najbolje trenirati tokom Ramazana?

Vremenski period za trening, te njegova lokacija u toku dana određuje intenzitet i jačinu treninga.

Savršeno vrijeme za trening ne postoji tokom mjeseca Ramazana. 


Svaka individua je različita. 

Ali, ja ti mogu dati tri prijedloga kada bi bilo najbolje obaviti treninge.

  1. Neposredno prije iftara
  2. Poslije iftara/teravije namaza
  3. Prije sehura

Trening prije iftara možeš obaviti u teretani ili u vlastitom domu. Ovaj period treninga bi ti olakšao doček iftara, te bi ti dao dodatnu energiju.

Trening poslije iftara/teravije namaza bi bio najidealniji jer je tvoje tijelo dobilo potrebnu hranu i energente da bi lakše podnijela trening.

Trening prije sehura pomaže tijelu da se razbudi, lakše i efektivnije primi nutrijente od hrane koju ćete konzumirati tokom sehura te ti pomaže da lakše zapostiš.

Organizam i tvoja psiha će ti biti zahvalni jer će postati izdržljiviji i jači što će ti olakšati post u toku dana. Ti ćeš se opustiti, a tvoji mišići će se učvrstiti.

3. Koje su to najčešće zablude kada je u pitanju post i vježbanje?


Kako mimo Ramazana tako i tokom njega, život ne pravi pauzu u mjesecu posta. 

Zašto bi onda i mi "gurnuli" našu brigu o zdravlju i tijelu pod tepihu tih 30 dana posta?! 

Mnogi govore kako ne mogu stići od  obaveza na poslu, fakultetu, ispita za koje se spremaju, kućnih obaveza, " dok napravim iftar", neću imati snage odraditi trening. 

Od svih tih obaveza, mislim da je najvažnija obaveza brinuti se o našem tijelu i zdravlju, a snaga je tu ako dobro rasporediš vrijeme.

 4.    Reci nam šta je to najbolje jesti za vrijeme Ramazana?!


Tokom sati posta, kada se ne konzumiraju hrana ili piće, tijelo koristi zalihe ugljikohidrata pohranjenih u jetri i mišićima te masti kako bi osigurale energiju. S toga moja preporuka je jesti do 3x.
 
- Za sehur jesti hranu sa visokim indeksom sitosti, kako unosom proteina, tako trebamo unositi određene ugljikohidrate koji nas drže sitima, i naravno tečnost koja je neminovna.

 -Što se tiče iftara trebamo imati na umu da se preko dana organizam iscrpio. Hrana koju smo pojeli, najvećim dijelom prošla je kroz probavni trakt i većina se probavila. 

Moj savjet je da iftar započinjete s vodom i hurmom, jer je tečnost što najviše treba našem organizmu. Za iftar se konzumira hrana sa niskim indeksom sitosti,hrana koja se vrlo brzo probavlja, hrana koja sadrži ugljikohidrate, a njih sadrže jela na bazi proizvoda od žitarica, povrće, voće, gljive kao i neke vrste mliječnih proizvoda, npr. kefir, jogurt...

- U periodu između iftara i sehura trebamo znati konzumirati hranu umjereno i često. Šta želim reći. Pravilno je svakih sat-dva vremena jesti sve što organizam poželi, velika ograničenja ne postoje, samo se ne smije prejesti.


5. Kako vježbanje utječe na organizam tokom mjeseca Ramazana i koji su to benefiti koje si ti uočila?


Dok postimo, bivamo dehidrirani, ali to je naravno manje nego kada recimo radimo aerobne vježbe duže od sat vremena.
Dok vježbamo tokom posta trošimo našu energetsku vrijednost, izbacujemo tečnost iz organizma, radimo da maximiziramo metabolizam (iako će se naš metabolizam prirodno  usporiti zbog manjeg broja dnevnih obroka).
Savjetujem da se kardio radi do 1/2x sedmično i to ne pretjerano, nego kao lagano zagrijavanje da se tijelo pripremi na trening snage, kako bi sačuvala što je više moguće  čistog mišićnog tkiva.

Moj benefit uz vježbanje tokom Ramazana je očuvanje mišiće mase, izdržljivost,te održavanje koncentracije koju većina žena gubi u toku dana.

6. Šta ti jedeš i šta bi preporučila vježbačicama da jedu za sehur?


Moj obrok za sehur otprilike bude obrok koji sadrži određenu količinu proteina npr. pileća prsa, jaja ( bjelanca/1-2 žumanca), sir, proteinski šejkovi itd. Od ugljikohidrata jedem bulgur, batat, mahunarke, zobene pahuljice itd...
Sve što se treba pržiti većinski praktikujem raditi na pari ili na kokosovom ulju (mala količina).
I naravno nakon svega 3 hurme i voda, koja je obavezna.

Preporuka:

Kao što sam i prethodno sugerisala za sehur treba da bude cilj da se unesu dovoljne količine vode, te hrana sa visokim indeksom sitosti tj. adekvatna kombinacija kvalitetnih proteina, složenih ugljikohidrata i esencijalnih masti (dobra mast).

A ti zašto nastavljaš da se dvoumiš?

Donesi konačnu odluku da živiš najbolje što možeš.

Rezerviši svoj termin i odaberi šta je najbolje za tebe i tvoju dobrobit,.

Mi ti možemo pomoći, ali kao i uvijek trebaš ti prva htjeti. 

Želimo ti to dokazati sa jednom doista neizostavnom prilikom! 

Možeš biti naša gošća 2 cijele sedmice i besplatno dobiti konkretne strateške savjete na temelju kojih ćemo isplanirati najbolji put za tebe.


I ne samo to, imat ćeš na raspolaganju:

  • "VODIČ KROZ RAMAZAN" Posti fizička aktivnost za žene,
  • kognitivni sastanak sa asistentomza procjenu najboljeg puta za tebe
  • konsultacija s našom glavnomtrenericom za izradu ličnog programa prema tvojim potrebama i početaka tvog BESPLATNOG probnog perioda u trajanju od 2 sedmice "POČNI PONOVO PAMETNO 4 + 1 trening sa ličnom trenericom”

Pošalji nam poruku na Viber br. 060 355 61 60 da dogovorimo prvi kognitivni sastanak bez obaveze.

 

ŽELIM MOJ VODIČ KROZ RAMAZAN

Dan:.......

Vrijeme:....

I kada preferiraš da te kontaktiramo da potvrdimo sastanak sa tobom za tekuću sedmicu.

To je naš  način da ti pomognemo da prestaneš odugovlačiti i počneš da se baviš sobom.

Ako se odlučiš za male akcije i želiš savjete, strategije i prije svega da se ne osjećaš sama, pridruži nam se u našoj grupi ŽENA U FORMI na linku ispod i provest ćemo zajedno ovaj čarobni period!



Šta čekaš?

Je li ovo prava prilika da probaš?

PAŽNJA!

Mogućnost dobivanja  BESPLATNE PROPUSNICE za besplatni period "POČNI PONOVO PAMETNO 4+1trening sa ličnom trenericom” traje do 20. aprila!
Svoju BESPLATNU PROPUSNICU  možeš aktivirati najkasnije do
8. maja!



Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost