×
Novosti
MELVINA "ŽELIM DA OVAJ ŽIVOT MI BUDE KVALITETAN, A NE DA ŽIVIM KAKO GOD"
Lifestyle Club

Možeš li nam se predstaviti i reći čime se baviš?

 

 

 Zovem se Melvina Kadić 

Medicinska sestra u Općoj bolnici

Da li nam možeš opisati situaciju ili momenat u kojem si odlučila da se trebaš baviti fizičkom aktivnošću?

Jednostavno ne volim ležati ni mirovati. Volim da sam aktivna, a dobro dođe za sve pogotovo za zdravlje. U bolnici 90% sestara oboli od kičme. Moj savjet je da vježbate jer time jačate mišiće. Vježbati da te ne boli ništa pod broj jedan. Dobro dođe za sve. Bude ti lijepo tijelo, budeš psihički i fizički super.


Zašto baš  Lifestyle Club klub?

Ne samo što mi je najbliži, već zato što je samo za žene. Ima sve što je potrebno kao i druge teretane.


Koja ti je bila najveća prepreka da se pokreneš?

Imala sam Covid nisam mogla sa desnom rukom ništa. Izgubila sam i čulo mirisa i okusa. Kada me to prošlo sa desnom rukom imala sam gušenja pri razgovoru i pri hodanju. Vremenom je polako prestrajalo, bila sam uporna pa puno pješačila. Neću da koristim prevoz. Tačno se boriš. Sve ti je u glavi. Hoću to da uradim, da mi je život bolji. Ovaj život da bude kvalitetan, a ne živi kako god. Trebalo mi je dvije godine da me popusti to i da pođem ispočetka. Sada mogu rukom da radim i jače vježbe. Ima napretka.


Kada si počela šta ti je najteže bilo da uskladiš?

Za sve se može odvojiti vrijeme. Ko ima želju i volju da nešto uradi, on to i može. Posao, djeca.. sve se može. Zavisi  kako ko ima slobodnog vremena. Ja volim ujutro jer sam kasnije slobodna da obavljam sve živo. Može se sigurno odvojiti vrijeme dva puta sedmično.


Šta ti znači u životu da odvojiš vrijeme za sebe?

Ako se ja neću potruditi da sebi napravim bolji život neće niko. Želim da se opustim i da mi zdravlje bude bolje. Vježba je dobra i za stres. Ovdje si psihički i fizički zdrav. Ne trebaju ti tablete.

 

Možeš li nam navesti  nekoliko benefita  nakon redovnog vježbanja?

Prije Covida često sam išla na bolovanje i na fizikalne jer imam diskusherniju. Od kako vježbam nemam potrebe za fizikalnim , zdravlja sam, zaboravila sam da me boli kičma. Sada mogu raditi sve, trčati za djecom, na poslu. Ne umaram se. Oblikuje mi se tijelo i zadovoljnija sam.


Koliko ti je značilo da imaš podršku od  strane asistentice i trenerice?

Jako puno mi je značila podrška. Ostavili su na mene lijep utisak i stvorili želju da ostanem tu. Puno mi je značila vaša briga, vaš kontakt i pitanja hoću li i kako ću su jako pozitivna.


Jesi li ikad mislila da je kasno za fizičku aktivnost?

A ne ja imam dobrih godina, uvijek možeš poboljšati svoje zdravlje. Da dočekaš starost pokretan, a ne nepokretan da te boli sve. Nikad nije kasno krenuti, jer poboljšava kretanje i ima uticaja na pihičko i fizičko zdravlje.


Šta bi poručila ženama svojim vršnjakinjama koje misle tako?  

Neka probaju ako ništa, neka dođe i proba.. Neka odvoji jedan mjesec da vidi hoće li se bolje osjećati, hoće li biti  efektivnija, da je ne boli i da ima efekta. Imam volju da dođem i da radim na svom zdravlju. 

Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost