×
Novosti
NOVOGODIŠNJE ODLUKE
Postavite datum. Odmah sada.

"Ove godine sigurno ću uspjeti! Stara želja, ali nova prilika. Da mi je znati zašto tačno nisam uspjela prošle godine…"

Praznici imaju ritualan i cikličan karakter, budući da se ponavljaju svake godine - navode nas na svođenje računa. U novogodišnjim željama: „Da ova godina bude uspješnija od prethodne“, ili „Da se zaborave brige“, skrivena je simbolika koja nas poziva na preispitivanje. Shodno tome, neki će pokušati da poboljšaju svoje navike, neki će više brinuti o svom zdravlju, treći će učiniti sve da napreduju na poslu ili nađu partnera. 

Tri novogodišnje odluke koje se najčešće nalaze na spisku lijepih ličnih želja konstantno su: 

smršati, 

uživati više u životu - boljem standardu, 

pronaći pravu osobu.

To je najuobičajenija stvar na svijetu (pored bakterija) – iskrena i žarka želja za samounapređenjem, praćena neaktivnošću ili popuštanjem iskušenju, da bi to na kraju pratio osećaj krivice i odustajanje. Bridžit Džons je najbolji primjer, dok je u svoj dnevnik stalno zapisivala odluke, „Definitivno ću ići u teretanu ovog popodneva.“  Samo da bi uslijedilo parče peciva, kolači, uz piće i cigarete. Svi smo mi Bridžit Džons. To se dešava i najboljima među nama.


Planirajte

Planiranje je bitan dio ostvarivanja cilja. Novogodišnje odluke često se donose na brzinu, bez izdvajanja vremena za planiranje i podrobnije razmišljanje o cilju. 

Dobro je zapisati cilj, a potom i korake koji dovode do postizanja cilja (raščlaniti cilj na korake, podciljeve). Osim toga, potrebno je razmisliti o svemu što bi se moglo ispriječiti na putu postizanja cilja te o načinima kako se tome suprotstaviti. 

Isto tako, dobro je voditi dnevnik napretka, od koraka do koraka.

Postavite mali, dostižan cilj

Zapamtite, inercija je moćna sila. Ako ne vježbate već par godina, teško vam je da počnete. Navikli ste na trenutno stanje stvari, pa čak i ako želite da se promijenite, to je teško. Zato nemojte da počnete sa pokušajima da osvojite svijet. 

Osvojite nešto jako malo.  Na početku će vam biti smiješno reći: „Idem u desetominutnu šetnju“ ili „Uradiću 10 sklekova i 1 zgib“ ali više je vjerovatno da će ovo da pobijedi inerciju nego „Danas ću da vježbam 45 minuta“. 

Budite realni i neka to budu jako, jako lako dostižni ciljevi. To je jedini način da se pobjedi inercija.

Vrijeme

Dakle, kako bi se držali novogodišnjih odluka, ljudi ih najprije trebaju dobro isplanirati. Potrebno je za to izdvojiti dovoljno vremena te oblikovati svoje ciljeve (ili cilj) na način da budu specifični, mjerljivi, realni te da je njihovo ostvarivanje moguće pratiti s vremena na vrijeme. 

Kako bi mogli lakše napredovati prema promjenama, potrebno je usmjeriti se na svoje pozitivne strane, s kojima su zadovoljni i koje ne žele mijenjati. Ključno je i da je pojedinac zaista spreman na promjenu, odlučan u tome da je ostvari te da u ostvarivanju koristi strategije poput pozitivnog razmišljanja i nagrađivanja.

Nova godina samo simbolično označava novi početak, ali svako je vrijeme- dobro vrijeme za dobre odluke i promjene. Nemojte odugovlačiti ili čekati s početkom sprovođenja ideja. 

Umjesto da vrijeme ispunjavate razmišljanjem o onom šta jeste ili niste uradili, pokušajte da budete pozitivni i razmišljate o onome šta vas čeka, kako ćete svoj život poboljšati, emotivno, duhovno, finansijski... Pravo na novi početak imaju svi.

„Ne pokušavajte. Ili uradite ili nemojte da uradite. Pokušavanje ne postoji.“

– Joda Imperija uzvraća udarac

 

 

Aktivnosti
VITKA I ZATEGNUTA ONLINE
Ocjenite aktivnost
DA LI BI ŽELJELA DA KRENEŠ SA NEČIM BRZIM, JEDNOSTAVNIM I EFIKASNIM? VITKA I ZATEGNUTA
Ocjenite aktivnost