×
Novosti
Odradi jednu vježbu i zovi me ujutro
Zašto više doktora treba propisivati vježbanje umjesto tableta?

The New York Times nedavno je objavio fascinantan pregled utjecaja vježbi na zdravlje. Kako je autor Aaron E. Carroll istaknuo, ako vježba ne uključuje jaku samo-motivaciju i kvalitetnu fizicku aktivnost, nego je konzumiramo u obliku tablete, odmah ce biti pohvaljena kao “čudotvorni lijek”.

Istraživanja su pokazala da vježbanje ima pozitivno dejstvo na  mišićno-koštane bolesti, kardio-vaskularne  probleme,  dijabetes, multiple sklerozu i depresiju ,  te da će se njihovi simptomi ublažiti, uz vježbanje.

I dok to možda neće biti tako jednostavno kao što je popiti tabletu, fizička aktivnost ne znači da morate vježbati dok ne padnete. The American Heart Association, naprimjer, preporučuje 150 minuta sedmično umjerene vježbe ili 75 minuta energične vježbe. U osnovi, to znači svaki oblik kretanja je dobrodošao.

Jedno istraživanje je pokazalo da redovna vježba često je efikasnija od tableta. 

Naredno pitanje koje se postavlja je: 


Zašto doktori ne propisuju vježbanje kao zamjenu ili dopunu za tablete?

Jedna od prepreka, jeste da mnogi doktori jednostavno ne znaju koji su benefiti od vježbanja, a tek na koji način da ga preporučuju pacijentima. Na kraju krajeva, brojna su naučna istraživanja iza fitnessa i vježbanja, tako da bi liječnici trebali da znaju šta je najbolje za njihove pacijente.

Još jedna velika studija kritikovala je  klinike i doktore. Ukoliko bi oni upućivali pacijente  da povećaju svoj nivo fizičke aktivnosti - statistika govori da bi se napravile velike uštede u budžetu javnog zdravlja.

Ali stvarno, nema izgovora.

“Vježbanje” je zdravstveni program koji je još 2007. pokrenulo Americko zdravsteno udruženje i Američki fakultet sportske medicine. Cilj programa je da doktori procijene stepen fizičke aktivnosti svakog pacijenta, pruže osnovne savjete i ako je potrebno povežu pacijente sa adekvatnim orgnanizacijama koje im mogu pomoći da ostvare željene ciljeve.

Znamo da zvuči sjajno da naučnici rade na tome da naprave tabletu koja će zamijeniti vježbanje.

Ali morate znati da nikakva tableta nikada neće moći zamijeniti pravi stvra, to jest, vježbanje.

Ako želite više zdravstvenih i fitness inspiracija jednostavno se javite  na adresu Lifestyle cluba i dobit ćete sve potrebne informacije.


TRENIRAJ BESPLATNO
FREE PASS

Isprobajte jedan dan* besplatno i uvjerite se zašto je Lifetyle Club pravo mjesto za Vas!

 


 

Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost