×
Novosti
Najbolja hrana za posao

Koliko puta u toku dana na poslu čujete pitanje „Šta ćemo danas jesti“? i onda uglavnom birate između grickalica i visokokaloričnih nezdravih sendviča. 

Da vas ne bi mučila ova dilema, jer i u jednom i u drugom slučaju griješite, nosite hranu od kuće. Ne tražite izgovore i nađite vremena pošto ćete se u suprotnom za koju godinu suočiti s gojaznošću, hroničnim umorom i ozbiljnim zdravstvenim problemima poput visokog krvnog pritiska.

I NA POSLU MOŽETE DA SE HRANITE ZDRAVO

Dovoljno je da masno lisnato tijesto zamijenite niskokaloričnim integralnim hljebom i žitaricama, koji će vas brzo zasititi, i salatama. Za samo pet minuta možete da napravite ukusnu, a zdravu kombinaciju povrća, mladog sira, bijelog mesa ili tunjevine. Imajte na umu da salate od tjestenine i krompira sadrže mnogo ugljikohidrata, što znači da nisu ništa bolje od sendviča – objašnjava nutricionista Mirjana Ljutić.

NE ZAPOSTAVLJAJTE SOJU

I soja je, kaže Ljutićeva, odličan izbor zato što štiti srce i snižava holesterol, a posebno se preporučuje ženama kao dobar izvor kalcijuma i vitamina B grupe. Kako sad na pijacama imate bogatu ponudu povrća, kod kuće možete brzo napraviti dobar ručak koji ćete ponijeti na posao. Recimo, obarite povrće i pomiješajte ga s kockicama sojinog sira i krupno sjeckanim gljivama i dobit ćete zdrav i hranljiv obrok.

DORUČAK JE OBAVEZAN

Uvijek doručkujte jer preskakanjem ovog obroka mozak ostaje bez glukoze, svog najznačajnijeg energenta, što rezultira umorom, bezvoljnošću i padom koncentracije. Dobar doručak mora biti obilan, ali ne i prejak. Jedan od najzdravijih i nutritivno najizbalansiranijih jutarnjih obroka svakako je musli. Kombinacija raznih žitarica u njemu, a naročito koštunjavih plodova, pomaže snižavanju holesterola. Još ako mu dodate komadiće svježeg voća, dobit ćete zdrav doručak koji će vas snabdjeti energijom tokom cijelog prijepodneva – savetuje naša sagovornica.

 


 

 

 

Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost