×
Novosti
Ko je glavni krivac prehlade?

Svaki organizam pod određenom vrstom stresa ako nema vremena da se pripremi za promjenu vremena, odnosno ako je drastična promjena vremena nastupila naglo može da bude podložan prehladi.

Međutim, od hladnijeg vazduha gori je samo onaj topli i neprovjetreni pogotovo ako je u njemu puno osoba.

Poznata je činjenica da redovna fizička aktivnost pozitivno utiče na naše zdravlje, tako što poboljšava funkciju kardiovaskularnog sistema, snižava krvni pritisak, kontroliše tjelesnu težinu i štiti nas od mnogih bolesti, uključujući dijabetes, osteoporozu, pa čak i kancer.

A KAKO UTIČE NA SAM IMUNI SISTEM?

Nekoliko naučnih studija je pokazalo da faktori kao što su trajanje, intenzitet i tip fizičke aktivnosti imaju različit uticaj na imuni sistem.

Umjerena fizička aktivnost, kao što je 30-minutna šetnja brzim hodom, vožnja bicikla nekoliko puta u nedjelji ili vježbanje BODYBALANCA, može da poboljša imunitet i posebno je značajna za starije osobe i ljude sa pasivnim načinom života. Blaga do umjerena redovna fizička aktivnost može da ublaži ozbiljnost i trajanje simptoma infekcija gornjih disajnih puteva, što potvrđuje nekoliko naučnih studija.

Intenzivno vježbanje, sa druge strane, može dovesti do smanjenja aktivnosti B i T limfocita i povećanja nivoa hormona stresa adrenalina i kortizola, kao i nivoa slobodnih radikala, što je posebno značajno za polje profesionalnog sporta. Iako se profesionalni sportisti smatraju snažnim i zdravim osobama, u toku perioda dugotrajnih i zahtjevnih treninga i za vrijeme takmičenja oni su izloženi takozvanom efektu “otvorenog prozora” za infekcije, koji najčešće traje od 3 do 72 sata.

U CILJU SPREČAVANJA INFEKCIJA GORNJIH DISAJNIH PUTEVA SAVJETUJE SE DA:

·        izbjegavamo prezahtjevne treninge

·        imamo optimalnu količinu sna svake noći

·        imamo dobro izbalansiranu ishranu

·        izbjegavamo drastičan gubitak tjelesne težine

·        svedemo stres na minimum



Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost