×
Novosti
IGRA MISLI: KAKO ODRŽAVATI MOTIVACIJU

Svima nam se to dešavalo. Uprkos najboljim namjerama da zadržimo fitness motivaciju, ponekad posustanemo i smišljamo izgovore kako da izbjegnemo vježbanje. Pročitatjte šta se stvarno dešava u glavi i kako zadržati dovoljnu količinu motivacije da bi realizovali naše fitness ciljeve.

Kada je riječ o motivaciji, naši mozgovi su nepredvidivi. U jednom trenutku smo prepuni motivacije, entuzijazma i imamo odličan raspored treninga. Nekoliko sedmica kasnije već počinjemo smišljati izgovore, izbjegavati trening, te pričamo prijateljima kako nemamo vremena, kako smo umorni i naši fitness ciljevi padaju u vodu.

Dobra vijest je: niste sami! 

U stvari, vaš mozak se ponaša kao potpuno normalan ljudski mozak - veliki broj ljudi koji započnu vježbanje,  prestanu vježbati u prvih 6 mjeseci zbog nedostatka motivacije!

Proveli smo nekoliko  istraživanje i pronašli smo nekoliko ključnih elemenata za motivaciju.

KLJUČNI FAKTOR – DOSLJEDNOST

Ključni faktor koliko će neko uspjeti jeste njegova vlastita efikasnost.

Efikasnost je povjerenje u samog sebe da možete preovladati sve prepreke i oduprijeti se iskušenjima. Studije su pokazale da je odnos između vlastite efikasnosti i napredovanja povezan, što je više dosljednosti veća je vjerovatnoća da ćete postići cilj. U nastavku je nekoliko koraka za održavanje vaše motivacije:

1. MONITORING  vašeg rada

Unaprijed planiraj svoje treninge i vrijeme koje ćeš provesti na njima. Kada svaki puta radite nešto novo možete se umoriti i činit će vam se kao da ne napredujete, zato iskoristite smart start na LesMills treninzima i sigurno ćete zavoliti treniranje.

2. Učestalost PRIJE INTENZITETA

Važno je da prvo stvorimo naviku vježbanja, zato ne treba odmah da povećavamo intenzitet i da nam stvari bude teško raditi. Na svakom treningu postoji nekoliko načina za izvođenje vježbi, radi onu opciju koja odgovara tebi i tako se nikad nećeš osjećati da ne možeš pratiti trening.

3. Slavite svaku malu POBJEDU

Usredotočite se na dobitke koji se javljaju čim postanete aktivni: povećana razina energije, osjećaj pozitivosti i sreće. Takve se stvari događaju odmah, te je puno bolje da se usredotočite na njih nego na dugoročne ciljeve.

Kombinujući ova tri alata smanjit ćete tjeskobu u vježbanju, povećat ćete vaše samopouzdanje i počet ćete gledati na fizičku aktivnost kao na potrebu u vašem životu.

 

Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost