×
Novosti
Vaga za mjerenje i njena tiranija

Tiranija vage za mjerenje ogleda se u tome što previše brinemo o svojoj telesnoj težini kada krećemo putem pravog fitnesa – to je lažni indikator koji može biti čak i loš po tebe.

Reći ću ovo samo jednom: kada počneš da vježbaš, mjerenje tjelesne težine jedan je od najgorih načina da pratiš svoj napredak!

ZAŠTO?

Ako nema dokaza o promeni koju smo zamislili (što je često slučaj, uprkos nebrojenim zdravstvenim poboljšanjima koja se dešavaju onog momenta kada počnemo sa vježbanjem) zbog toga gubimo motivaciju i odustajemo. Vraćamo se starim, lošim navikama – a i sami znamo koliko one loše utiču na sve nas.

I sve to zbog obične vage, koja samo mjeri koliko mjesta zauzimaš na ovoj planeti – a ne koliko si zdrav.

Doktor Jinger Gottschall sa univerziteta Penn State i ja, udružili smo se prije nekoliko godina zbog studije na grupi pojedinaca koji su se borili da steknu naviku vežbanja. To su bili obični ljudi koji, kao mnogi, nisu mogli da pronađu način kako da redovno vježbaju.

Poslije mnogo testova, napravili smo im plan. Počeli su sa 3 treninga nedjeljno po 20 minuta, zatim su polako podizali učestalost i trajanje dok su na kraju u šestoj nedjelji radili miks kardio vježbi, vježbi snage i fleksibilnosti. Pratili smo ih šest mjeseci i ponovili smo iste testove na kraju.

Kao što ste očekivali, šest mjeseci redovnog vježbanja, transformisalo je njihovo zdravstveno stanje. Smanjili su im se svi indikatori za srčane bolesti i što je još važnije, oni su se osjećali sjajno!

Njihov holesterol, trigliceridi i masno tkivo su se znatno smanjili. Oni su vježbanjem poboljšali svoj kardiovaskularni sistem, žene za 49.6%, a muškarci za 63.5%. Na kraju studije ustanovili smo da ovaj šestomjesečni program može da odloži kardiovaskularne bolesti za 3.8 godina, što je nevjerovatno.

A šta bi im njihova vaga rekla poslije šest mjeseci?

Muškarci, izgubili ste skoro 4.7 kilograma i žene, izgubile ste 3.1 kilogram. Da nismo imali na raspolaganju savremene ustanove za testiranje, neko bi ovo vidio kao propao pokušaj i pomislio bi “Zašto sam se uopšte trudio? Opet na ovom svijetu zauzimam manje – više isto prostora kao i prije.”

Novosti – planeta ima mjesta za tebe i željeli bi da ostaneš tu ako si saglasan. Molim te, samo budi zdrav.

Istraživanja ukazuju na to da jedan od tri čoveka umre zbog kardiovaskularnih bolesti. Praćenje redovnog režima vježbanja može da smanji tvoje šanse da budeš sljedeći, bez obzira na to hoćeš li se malo stanjiti tokom cijelog procesa. Mjerenje na vagi jednostavno nije pokazatelj tvog napretka.

Kako da znaš da te je tvoj program vježbanja doveo na pravi put? 

Pojas na pantalonama oko tvoga struka nije toliko tijesan, ne ostaješ bez daha više kada ideš uzbrdicom i onda kada se osjećaš dobro.

Jednog dana ćeš možda zauzimati i manje prostora na ovom svjetu. 

Ali znaš šta? Ko uopšte za to mari?

Izvor: lesmills.com

 

 

Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost