×
Novosti
Doručak za jutarnji trening

Šta i koliko prije jutarnjeg treninga treba jesti? 

Da li mogu da treniram na prazan stomak? Kafa prije treninga? 

Kada da krenem sa treningom ako ustanem rano?

Ovo i još mnoga pitanja često postavljaju početnici u treningu kada se odluče da krenu sa treninzima ujutro

Pitanje je baš dobro jer jutarnji obrok prije treninga, a nakon ustajanja može doprinijeti boljim rezultatima pri treningu, a može izazvati i digestivne smetnje pošto trenirate nakon obroka.

Bitno je da taj obrok ne bude preobilan i teško svarljiv, a on opet treba da obezbijedi dovoljno energije za sami trening kako ne bi došlo do malaksalosti itd…

Nekoliko prijedloga za obrok prije jutarnjeg treninga

Svi smo drugačiji (koliko smo samo puta čuli ovu frazu, no to je istina), te ne postoji jedan 100% tačan recept. Ono što je važno jeste da u svakom slučaju probate nekoliko varijanti obroka prije jutarnjeg treninga:

Trening na prazan stomak – ponekad je dobro namjerno otići sa praznim stomakom na jutranji trening. Kako su zalihe ugljikohidrata od prošlog dana u većoj mjeri iskorištene, trening ujutru na prazan stomak ubrzaće momenat u kome se masti koriste kao osnovno gorivo. Trening ujutru na prazan stomak treba da bude lagani do 60 minuta.

Trening uz nešto malo “da zavarate stomak” – ukoliko baš imate problem sa stomakom, te čujete vaš stomak koji moli za nečim, možete ga zavarati sa npr. parčetom Tonus hljeba sa/bez omiljenog namaza (džem, med, kikiri puter). Možete pojesti integralni keks, bananu ili slično kako biste dobili osjećaj sitosti.

Nakon ustajanja, a prije jutarnjeg treninga  možete popite čašu vode, čaj (sa medom) ili sok (npr svježe cijeđeni citrus)

 “Pravi” doručak dolazi poslije treninga.

Glavni doručak, onaj uobičajni sa kojim počinjete dan, preporučljivo je jesti najkasnije 30 minuta nakon treninga. Sve dolazi u obzir, jaja, smuti, namazi, kašice, sendvič, salata.

Kaša sa bobičastim voćem – odlična energija

Jaja sa povrćem, proteini i vitamini

Salata za doručak uz parče kvalitetnog hljeba od cijelih žitarica

Nema boljeg osjećaja nego kada dođete kući, napravite zdrav doručak i izađete na terasu ili dvorište i častite sebe. To su ozbiljno savršeni početci dana.

 

Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost