×
Novosti
Fitness i post: Kada i kako trenirati tokom mjeseca Ramazana?
Lifestyle Club

 

Dilema sa kojom se suočavaju mnogi vjernici širom svijeta svake godine. U nastavku ćemo napisati kako možeš postiti i vježbati.


ODLAZAK U TERETANU

Odlazak u teretanu praznog stomaka,  bez vode  i bez energije tokom dugog julskog dana može  izgledati malo ludo, ali ipak, mnogi vjernici to rade.  

Ramazan je mjesec  apstinencije, samoispitivanja, i vrijeme brojnih odricanja,  bez obzira na to odluka da li da se trenira jedan sat u teretani, trči vani opet predstavlja težak izbor.

Glavna briga za većinu jeste da ne izgube previše kilograma ili pak da ne dobiju  na težini zbog prejedanja  ili konzumiranja pogrešnih namirnica tokom mjeseca.

Evo nekoliko savjeta za sve koji planiraju trenirati tokom ovog mjeseca.

DA LI DA TRENIRAM?

Ne postoji tačan ili pogrešan odgovor? To u velikoj mjeri ovisi kako se osjećate i kako se vaše tijelo osjeća. Dr.  Joseph Mercola popularni aktivista za promociju zdravlja, kaže da koristimo zdrav razum u ovakvim situacijama. Zanimljivo je da sve veći broj istaživanja pokazuju da post i trening u kombinaciji imaju mnogo benefita na zdravlje. Jedan od njih jeste da je to dobar način da se oslobodite masti. 

U KOJE VRIJEME DA TRENIRAM?

To u velikoj mjeri zavisi od vašeg dnevnog rasporeda. Sally al Awar, specijalista  nutricionizma sa sjedištem u Abu Dabiju kaže da  pred iftar možete iću u šetnju ili brzo hodati. Poslije iftara mogu se raditi i napornije aktivnosti kao što su košarka ili fudbal,  dok u organizmu imate dovoljno vode i glukoze. Rehan Jalali slavna nutricionistica iz Kalifornije kaže da je najbolje trenirati nakon iftara, po mogućnosti neposredno prije sehura.

Važno je znati šta najbolje odgovara vama. Možda ćete otkriti da se bolje osjećate kada trenirate na prazan želudac  ili da se osjećate energičnije kada uradite lagani kardio trening poslije iftara.

Radite kraće treninge, od 30 do maksimalno 60 minuta.

Radite kardio vježbe, hodajte  ili vozite biciklo, to pomaže sagorijevanje kalorija i povećava izdržljivost, istezanje poboljšava  fleksibilnost i detoksikaciju, ili radite vježbe snage, kao što su sklekovi

Pijte dosta vode između iftara i sehura. 

Pijte vodu sa morskom soli ili kokosovu vodu da se poveća broj elektrolita u vašem organizmu, oni su neophodni za srce, nerve i mišiće.

Ukoliko osjećate slabost, vrtoglavicu nemojte nastaviti trening. 

I kada trenirate smanjite intenzitet vježbi  jer bitno je ostati u formi i zdrav.

Nemojte jesti mnogo masne hrane jer to će usporiti dobro vježbanje u teretani.

Ramazan je mjesec  samodiscipline, tako da za vrijeme Ramazana dok treniramo povećavamo i svoju samodisciplinu.



 

Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost