×
Novosti
KAKO PAMETNO TRENIRATI TOKOM MJESECA RAMAZANA OTKRILA NAM JE TRENERICA AMINA RAMIĆ
Lifestyle Club

Amina, ti si licencirana instruktorica BODYATTACKA koji je okarakterisan kao najzahtjvniji trening, održavaš treninge i postiš. Možeš li nam otkriti kako ti uspijevaš?

Upravo tako, Body Attack je trening visokog intenziteta koji zahtjeva dosta snage i energije, ali koji isto tako u svakom trenutku nudi lakše opcije ukoliko postane teško. Obzirom da su dani posta prilično dugi, mnogi misle da je prosto nemoguće još svemu tome dodati i trening. Međutim, uz dobru volju, adekvatan trening  i naravno odgovarajuću ishranu u periodu od iftara do sehura, sve je moguće. 

Lično, sve to stignem zahvaljujući dobroj organizaciji vremena i uopće mi nije teško, posebno jer Ramazan donosi sa sobom lijepo raspoloženje, smirenost i mnogo pozitivne energije. Još kada sve treninge radite iz ljubavi uspjeh je zagarantovan. 

 

Pored treninga imaš i druge obaveze; radiš a istovremeno si i na master studiju. Otkrij nam tajnu kako stigneš sve to? 

Red, rad i disciplina. Uvijek je dobra organizacija i dobar raspored vremena ključno rješenje. 
Treniram u večernjem periodu, pred iftar. Uglavnom je to dva sata prije iftara, a nekada čak imam iftar na pola treninga, pa stignem samo da se omrsi hurmama i vodom i onda punom parom nastavljamo dalje. Ustajem rano i idem na posao gdje ostajem do 15h ili 17h. Nekada poslije posla imam vremena otići kući i odmoriti se nekih sat vremena pa onda ići na trening, a nekada odmah idem pravo u klub. Uglavnom, obzirom da kući dođem tek iza 21h, najmanje vremena provodim kući. Učim u periodu do sehura, vikendom kojeg jedva čekam da se odmorim i dovoljno naspavam. Opet u svim tim obavezama, naravno, stignem da se družim sa porodicom, izađem u Čaršiju i osjetim sve čari i ljepote Ramazana, te iskoristim vrijeme za sve druge oblike ibadeta kojima se upotpunjuje doživljaj posta. Na taj način osim što ispunim svoje vrijeme, i ja se osjećam ispunjeno. Naravno, nekada se osjećam umorno i onda razmišljam kako sebi da skratim obaveze, ali onda shvatim da su sve te obaveze jednostavno dio mene, da se jedna veže za drugu i da ne bih mogla nijednu trenutno sebi uskratiti.


Reci nam kako izgleda tvoj jelovnik za Ramazan? 

Tokom mjeseca Ramazana običaj je da se post prekida hurmama i vodom. Na taj način se brzo vraća šećer u krv i vrši hidratizacija organizma. Trudim se da mi obroci za sehur i iftar budu bogati proteinima i kompleksnim ugljikohidratima. Naročito za iftar, obzirom  da je to ujedno i obrok nakon treninga. Veoma je važno unošenje dovoljne količine vode u organizam, posebno na sehuru. Treba se truditi da se izbjegne prejedanje za iftar, tako da je odlična kombinacija napraviti dva manja obroka, naprimjer jedan za iftar, a drugi nakon sat ili sat i po vremena, pred teravih namaz. Ja često uopće ni ne jedem za sehur već samo pijem vodu, uzmem jednu hurmu.. Važno je da se unese kvalitetna količina proteina kako bi se izbjeglo razlaganje mišića. Prosto je nemoguće da prođe Ramazan, a da ne pojedemo somun, topu, baklavu.. Važno je da znamo mjeru i da napravimo dobar plan ishrane.

Koji su najveći izazovi s kojima si se susretala za vrijeme posta? 

Mišljenja sam da nekako i nema tu nekih velikih izazova. U Ramazanu sve to ide lijepo, svojim tokom, bez ikakvih tenzija, žurbe i brige. Nije mi se desilo da se osjećam loše u toku treninga, ali kada bih baš morala da izdvojim nešto, onda je najveći izazov taj što tokom treninga moram dosta da pričam na mikrofon, a bez vode nekada to postaje malo neugodno. Ponekad mi također nedostaje više dobrog sna.

Koje su to najčešće zablude kada je u pitanju post i vježbanje? 

Najveća zabluda definitivno je :„ Neću sada dolaziti na treninge, znaš..postim“. Najbolje je da trenirate onda kada se vi najbolje osjećate. Ja lično volim da to bude pred iftar između ostalog jer mi vrijeme brže prođe i jer se mnogo bolje osjećam, poslije iftara volim da se posvetim nekim drugim stvarima, dok određeni vježbači imaju drugačije mišljenje. Tako da je najvažnije da slušamo svoje tijelo. Kada naučimo kako trenirati i kako se hraniti za vrijeme Ramazana, post i trening su odlična kombinacija i daju odlične rezultate.

Kako vježbanje utječe na organizam tokom mjeseca Ramazana i koji su to benefiti koje si ti uočila? 

Naš glavni  metabolički izvor goriva za tjelesne funkcije tokom posta je uglavnom salo i to je odlična stvar. Dakle cilj je da se ubrza metabolizam, očuva  mišićna masa koliko je to moguće. Upravo zbog očuvanja tog mišićnog tkiva preporučuje se trenirati  dva puta sedmično tokom posta. Ramazan je pored duhovnog pročišćenja, naučno dokazano i fizičko pročišćenje, pa ako na to još dodamo  i fizičku aktivnost, rezultat je zagarantovan. 

Lijepo je iskoristiti mjesec Ramazan u svakom smislu i izaći iz njega još bolji, sretniji i zadovoljniji. U ovom Mubarek mjesecu čovjek još i dobije neku nevjerovatnu snagu, pa sve može stići i sve lijepo obaviti. Zato iskoristite slobodno vrijeme tokom posta za neki cardio trening sa određenim  vježbama za snagu onda kada vama to najviše odgovara, kada se najljepše osjećate. 

Ukoliko i nakon pročitanog teksta mislite da je nemoguće kombinovati trening i post, pozivam te da dođeš na trening i uništiš takve predrasude. Za kraj jedan savjet tokom ovog Mubarek mjeseca, ali i tokom svih ostalih: Mislim da je najbitnije da čovjek dobro poreda prioritete u svom životu, da organizuje svoje vrijeme i da misli na svoje psihofizičko stanje. Na samom sebi čovjek uvijek ima dosta toga da radi, a upravo taj raspored prioriteta u životu pomoći će nam da izgradimo ličnost na čiji uspjeh ćemo sutra biti ponosni. 


 

Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost