×
Novosti
Osjetite potrošnju - BODYATTACK

Ako razumiješ način na koji intenzivna vježba utiče na metabolizam tvog tijela, pomoći će ti da maksimaliziraš učinke tokom i nakon vježbanja. Vruće ti je i znojiš se satima nakon teškog treninga u teretani? Osjećaš li se budno i energično? To sve možeš zahvaliti  „visokoj potrošnji kisika nakon vježbanja“ (EPOC)te za ubrzanje metabolizma i nastavak sagorijevanja kalorija i nakon nekoliko sati.

Jeste li se ikad zapitali kako to radi?

Postoji mnogo načina kako povećati "potrošnju" u određenom vremenskom razdoblju. Elitni sportaši mogu  podesiti svoje umove i tijela kako bi otišli do tačke gotovo potpune iscrpljenosti u posljednjih nekoliko minuta utrke ili događaja. Ali zato treba godine obuke i prakse.

Za nas ostale, postoje strategija vježbanja  kao što je intenzivni trenining BODYATTACK.

Ponavljanjem kratkih ali  intenzivnih vježbi  sa  kratkim vremenskim oporavkom možete se natjerati da pređete vlastite granice.

Kao i svaki trening BODYATTACK koristi mišiće i to mnogo njih. Kontrakcija mišića daje snagu za svaki pokret  tijela.

Ali svaka kontrakcija treba energiju, puno energije. Više otpora (težine), veći broj ponavljanja (kontrakcije mišića) i vrijeme provedeno u vježbanju, sve to varira od ukupne količine energije potrebne za održavanje fizičkog pokreta.  Dakle, prije svega, pomaže kada znate šta  vaši mišići rade kada krenete u teretanu.

 Stadij1:  

Za pokretanje mišića postoji kratkotrajni izvor eksplozivne energije poznat kao kreatin fosfat. Nalazi se u našim mišićima u vrlo ograničenim količinama, stoga traje samo nekoliko sekundi.

  Stadij 2: 

Nakon toga trebate više održivog izvora energije. Većina energije  dolazi od razgradnje glikogena, glavnog skladišta ugljikohidratne energije u mišićima. Glikogen počinje oslobađanjem  energije bez kisika, proiizvoditi mliječnu kiselinu. Ova energije može biti gorivo za vaše mišiće samo nekoliko minuta.

  Stadij 3: 

Energija koja duže traje treba kisik. Mali pad razine kisika u krvi aktivira složeni skup odgovora koji vam otežava disanje i tjera srce da pumpa brže. 

Novi kisik u krvi prolazi kroz mišiće u prvih nekoliko minuta vježbanja i omogućuje vam da počnete generirati energiju procesom poznatim kao aerobni metabolizam. 

Glavno gorivo je još uvijek glikogen, ali sada možete koristiti kisik za generiranje vode i ugljičnog dioksida (CO2). To vam omogućuje da nastavite vježbati, a da ne napravite više mliječnih kiselina.

Kako se otkucaji srca povećavaju masnoća se oslobađa iz masnih naslaga. U roku 10 do 15 minuta oslobađanje masti dostiže svoj vrhunac. 

Ta masnoća cirkulira u krv i preuzimaju  je  mišići. Unutar mišića, i glikogen i masnoća koriste se kao mješavina goriva za održavanje energije potrebne za održavanje kontrakcije mišića. Eksplozivan  i intenzivan trening uzrokuje ubrzan rast mliječne kiseline.

Istodobno, mišići počinju "goriti" i umarati se.  

Mliječna kiselina proizvodi se od glikogena (i glukoze) kad nema dovoljno kisika. To je mala molekula oslobođena iz mišića koja se na kraju pretvara  nazad  u glukozu, a zatim u glikogen, jetru. Iznenađujuće, i suprotno dugogodišnjem uvjerenju, čini se da mliječna kiselina nije uzrok potrošnje mišića u intenzivnom treningu.  Istraživanja su čak pokazala da mliječna kiselina može biti korisna u pomaganju mišićima da nastave sa kontrakcijom.  

Hemijski uzrok „gorenja“ ostaje nepoznat, ali sportski stručnjaci  i dalje traže.

 



Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost