×
Novosti
GDJE GRIJEŠITE KADA RADITE MRTVO DIZANJE?
Lifestyle Club

Mrtvo dizanje je osnovni pokret za trening snage koji je teško pobjediti. Ali, ako želite  da maksimalno iskoristite  prednosti  Deadlifta (mrtvog dizanja) trebate znati gdje griješite, a na kraju sve se greške svode na laktove.

ZAŠTO VOLIMO DEADLIFT?

Mrtvo dizanje je nedvojbeno jedan od najboljih načina da pogodiš mišiće koji se nalaze na leđima. Iako postoje različiti načini za podizanje (možete početi tako što ćeš stati uspravno i spustiti šipku do koljena, ruke tokom izvođenja mrtvog dizanja moraju biti potpuno ispružene. 

Mrtvo dizanje se izvodi aktivacijom mišića nogu i leđa zajedno. Sa "zaključanim" leđima povucite šipku s poda, istovremeno povlačeći iz peta kroz noge i iz leđa. Tokom izvođenja vježbe, pogled mora biti ravno, a ne prema podu. Povlačenje šipke mora biti kontrolisano, bez trzaja. U najvišoj tački povlačenja, ramena moraju biti utegnuta prema nazad, a lopatice spojene.

Uz ovaj jedan potez možete ojačati sve leđne mišiće , izgraditi stomačne mišiće i poboljšati držanje tijela,¸i to nije sve. Što su jača leđa, jaki stražnji mišići mogu poboljšati vaš atletizam što znači da vam pomaže da se krećete brže tokom kardio treninga, kao što je sprint.

GDJE MOGU POGRIJEŠITI?

Najslabija karika na leđima često je torakalna kralježnica, koja čini gornju i srednju stranu leđa. Većinu vremena torakalna kralježnica je prirodno savijena, pa ako ne napravite pravi napor za proširenje ovog područja tokom treninga aktivacija prsnog ekstenzora može biti izostavljena. Ovo je mjesto gdje vam laktovi dolaze ...


KAKO ISKORISTITI SVE ŠTO VAM JE NA RASPOLAGANJU?

Primjetit ćete da čim okrenete laktove na stražnji dio, dobit ćete malo podizanje grudi. To vam gura  lopatice ramena nazad prema vašoj kičmi, pomaže vam i to da posebno stegnete mišiće stražnjice i zaključate ih. Također nemojte se povlačiti natrag prejako s prsima/gornjim dijelom leđa jer će vam to donijeti bol u donjem dijelu leđa. To se često može desiti ako ne koristite mišiće stražnjice učinkovitoAko držite tu aktivaciju dok dovršite mrtvo podizanje, aktivirate sve mišiće koji se protežu i stabiliziraju vašu torakalnu kralježnicu - i to čini vaše mrtvo dizanje učinkovitije.

Preuzeto:https://www.lesmills.com

Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost