×
Novosti
SMART START
Ključ za uspješan fitnes početak je da počnete polako, izgradite se postepeno i uživate.

Imali ste cilj, jasan plan i bili ste odlučni. Ipak, bez obzira na sve opet ste pronašli neki izgovor da ne vježbate. Zvuči vam poznato? Nastavite da čitate. Objasnićemo vam kako da održite motivaciju na željenom nivou i da ovaj put zaista ostvarite svoje fitnes ciljeve.

Znate i sami kako je. U početku ste entuzijastični, puni energije i spremni da pratite svoj raspored vježbanja. Par nedjelja poslije izgovori počinju da se gomilaju. Pokušavate da se sjetite kada ste posljednji put otišli na trening. Pa to je bilo prije nedelju dana!

Dobra vijest u svemu tome je što niste sami! 

Naučna istraživanja su pokazala da se vaš mozak u takvoj situaciji ponaša sasvim prirodno. Čak 50 odsto ljudi će u prvih šest mjeseci prekršiti raspored treniranja i odustati. Naučnici su više u navrata analizirali misli koje vam se vrte po glavi kada je u pitanju motivacija za vježbanje i pronašli su načine da vam pomognu da budete istrajni.

 

 

KLJUČNI FAKTOR: SAMOPOUZDANJE

Najbitnije je da vjerujete u sebe. Vjera u sebe se, u ovom smislu, zapravo definiše kao sigurnost u sopstvenu sposobnost prevazilaženja prepreka i odoljevanju iskušenjima. 

Istraživanja su pokazala jasnu povezanost između vašeg nivoa samopouzdanja i vjerovatnoće da postignete svoj cilj.

Načini održavanja motivacije su subjektivna stvar, ali postoje neke stvari na koje treba da obratite pažnju:

 

1. KONTROLIŠITE SVOJ TRENING

Sami izaberite intezitet i koliko ćete vremena provesti vježbajući. Isprobavanje svega u isto vrijeme može biti zastrašujuće. Poenta je da počnete sporo i sigurno kako bi imali osjećaj da držite sve pod kontrolom.                                            

2.  FREKVENCIJA PRIJE INTEZITETA

 Prva stvar koju treba da uradite je da se potrudite da steknete naviku da vježbate redovno, pa tek onda da brinete o intezitetu urađenih vježbi. 

Ukoliko vam je neki pokret pretežak ili ne možete da ga uradite pravilno, nemojte se forsirati. Vaš instruktor će vam uvijek predložiti opciju manjeg inteziteta nakon koje će vam biti lakše da uradite vježbu pravilno. Koristite opcije, ne samo zato što ćete izbjeći povrede već i zato što ćete se osjećati dobro zbog pravilno urađene vježbe.

3.  SLAVITE REZULTATE

Fokusirajte se na efekte vježbanja koji se dešavaju čim postanete aktivni: povišen nivo energije, pozitivan stav i dobro raspoloženje i pojačan nivo endorfina. Ovi efekti se osjete odmah nakon treninga!

I mnogo je bolje da se fokusirate na njih nego na dugoročne rezultate, kao što su nekoliko kilograma manje ili mišići na stomaku.

Kombinovanje ova tri koraka će uticati na rast vašeg samopuzdanja i pomoći će vam da stignete do faze kada vježbanje ne predstavlja obavezu već zadovoljstvo i neizostavan dio vašeg života.


 

 Preuzeto sa : lesmills.rs

 

 

Aktivnosti
OGLAS ZA TRENERA ENTUZIJASTIČNE OSOBE VOLJNE UČITI I POSTATI GRUPNI I FITNESS INSTRUKTOR
Ocjenite aktivnost